Президентът на Естония Тоомас Хендрик Илвес се срещна с Росен Плевнелиев. Снимка: БТА

„За съжаление, днес политиците, слагам и себе си в тази категория, в България произвеждат нестабилност, липсва стабилно парламентарно мнозинство, правителството и парламентът в своята ежедневна работа зависят от партия с ултранационалистически антипазарни възгледи". Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който заедно с естонския си колега Тоомас Илвес участва в Осмата годишна среща на бизнеса с правителството на тема "Как България да тръгне в правилната посока", предаде БТА.

Според него този политически риск продължава и през настоящата година и се отразява върху инвестициите и икономиката.

"За съжаление, проблемът е в това, че днес в България отклоняваме дебата от по-важните неща, включително и чрез националисти, които негласно подкрепят управляващите, същевременно обаче гласно обвиняват европейските компании, а не руските, че са колонизатори", каза той.

Плевнелиев каза в отговор на въпрос, че на този етап ще се въздържи от коментар по доклада на ЕК. Отново искам да се фокусирам върху подхода - дали днес правителството ще излезе с честна и открита позиция, включително и в парламента, и какво ще е отношението им по казаното от ЕК - дали ще търсим някой, който е отговорен, отново "прехвърляйки си топката", или ще си кажем, че ЕК е партньор на България, като добър приятел и добронамерен партньор тя е честна да ни покаже проблемите, а ние трябва да бъдем още по-отговорни и честни да направим качествен дебат за това по посочените от ЕК проблеми как ще постигнем прогрес, каза той.

Искрено се надявам, че ще имаме правилния подход, а не политическите боричкания, отново подхвърлянето на доклада като удобно средство да посочим някой друг. Ще запазя правото си, след като видя накъде тръгват дебатите и посоката, да си кажа и тежката дума, добави президентът.

По време на съвместните си изявления с естонския си колега държавният глава подчерта, че България търси подкрепата и се учи от опита на Естония за въвеждане на електронното правителство и управление.

По думите му въвеждането на електронно правителство е стратегически важно за България и заяви, че е необходимо правителството да се обърне към този приоритет и да осигури съответното финансиране.

Българският президент отбеляза, че постигнатото в Естония е на световно ниво, а страната е спечелила доверието на чуждестранните инвеститори и международните пазари благодарение на своята политика на прозрачност и ефективни институции.

Плевнелиев припомни оказаната експертна помощ от балтийската страна в електронното управление с направената от естонски експерти оценка на ситуацията у нас в тази област.

Росен Плевнелиев припомни, че за първи път по време на служебния кабинет беше изготвен национален интегриран план за въвеждане на електронното правителство, но коментира, че този план в момента седи в някое заключено чекмедже.

"Ние много често си казваме в България, че не сме толкова богати, защото не сме достатъчно ефективни и не надграждаме по националните приоритети, а на всеки четири години ги променяме. Нека този път да докажем с действията си, че електронното правителство, което е пожелано от всички български граждани, на база на националноинтегрирания план, може да намери своята реализация в скорошен период от време", апелира държавният глава.

Още за разговора между Плевнелиев и Тоомас Илвес, вижте в репортажа на Bulgaria On Air.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase