Татяна Буруджиева. Снимка: БСП

Преди евроизборите няма да се изключват от БСП Румен Петков, Георги Първанов и тези, които подкрепят АБВ, заяви пред Нова телевизия червеният депутат Татяна Буруджиева.

Подкрепата за една или друга листа листа се доказва и се вижда по време на кампанията, мотивира се тя и добави, че БСП е партия, която не изключва лесно.

По думите й, за да се стигне до изключване на социалисти, трябва те да се явят на изборите срещу кандидатите на столетницата. Буруджиева призна, че случващото се в БСП е болезнено, но все пак не било истерично.
Депутатът отхвърли обвиненията, че партията е капсулирана от сегашното й ръководство.  Тя отбеляза, че подобни критики идвали от хора, които от 6 месеца не са участвали в партийните форуми.

Първанов от 6 месеца не се е появявал на партиен форум. Единият съвпадна с откриването на ловния сезон, но какво да направим, вметна Буруджиева.

Тя смята, че „чисто лидерската битка” е можела да продължи в рамките на БСП, без да се стига до явяване на избори с различни листи.

БСП не е партия, създадена от лидерите си. За разлика от други, няма лидер на БСП, който да не е създаден от самата партия, заяви Татяна Буруджиева.

„Едно е да заставаш зад лидера си, друго е да се явяваш с друга листа”, отбеляза депутатът от левицата.
По думите й ще е необходимо БСП да даде максимални сили в кампанията за евроизборите.

Докато обвиненията са насочени лично към Станишев, не е толкова страшно, но в момента в който се застраши БСП – най-фаталната стъпка ще бъде с регистрацията на листата,  коментира Буруджиева. По думите й БСП това няма да го прости.

На въпрос дали Първанов и участниците в АБВ ще се откажат от реализирането на идеите си за паралелна листа, Буруджиева отговори, че това е напълно възможно. "Първанов и преди се бори за председателското място, но в крайна сметка не пожела да има гласуване. Може да дадат назад само някои хора и тази листа да се регистрира само от някои малки партии в лявото, а другите да стоят встрани. Пушката гръмна, но това е само завръзката, категорична бе тя.

„Мисля, че г-н Станишев трябва да води листата за европейските избори, които са важна и за България, и за Европа, Смята Буруджиева.

Това щяло обаче да се реши от конгреса на столетница и в разговори с ПЕС. Това, което можело да откаже Станишев, е ангажиментът му по организацията на евроизборите като президент на ПЕС.

Още по темата
Буруджиева беше категорична, че Сергей Станишев нямал амбиции да става еврокомисар, тъй като в момента е „на много по-високо място“.

Депутатът коментира и обвиненията, че социалистическата партия се управлява от тесен, дори семеен кръг на лидера Сергей Станишев. Според нея нормално е той да търси съвет от своя партньор (Моника Йосифова), особено с оглед на неговата професионална квалификация.

Тя беше категорична, че не е добър знак някой да не бъде допускан до някое заседание на БСП. На съвещанието на столетницата в Пловдив не бяха допуснати Румен Петков и шефът на БСП-Монтана Емил Константинов.

Всеки трябва да има правото да се изкаже, независимо че е предпочел първо да го направи в медиите, а не вътре в партията, смята Буруджиева. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase