Снимка: БТА
fallback

25-ата годишнина от емблематичната закуска на президента на Франция Франсоа Митеран с 12 български интелектуалци, състояла се в резиденцията на френския посланик в София, беше отбелязана днес.

На срещата във френската резиденция тази сутрин присъстваха трима български президенти - настоящият държавен глава Росен Плевнелиев, Георги Първанов и Желю Желев, който е един от участниците в закуската с Митеран, както и други двама участници в закуската през 1989 г. - режисьорът Анжел Вагенщайн и журналистът Копринка Червенкова. Присъства и френският министър по европейските въпроси Тиери Репантен, който е в София за отбелязването на годишнината.

С визитата си през януари 1989 г. Франсоа Митеран става първият френски държавен глава, посетил България. Посещението му се счита за тласък по пътя към демокрацията в страната ни. То се помни с прочутата закуска на 20 януари 1989 г. с български интелектуалци и дисиденти в резиденцията на френския посланик.

Президентът Желев сподели пред журналисти, че днес е разказал за срещата с Митеран преди 25 години. Изтъкнал е полезността за българската демокрация на визитата на президента на Франция - държава, която за България винаги е била с голям авторитет.

Оценките за днешна България са много различни, много неща, които трябваше да станат, не са станали и затова ние не сме доволни от нашето положение сега, но с емоция тези неща не се решават, трябва да се "бачка", каза Желю Желев.

Според него икономическият преход у нас не е направен както трябва и поради това в доста отношения нашата демокрация е и формална. Като нямаш хляб, като не ти стигат парите за ток, за неща от първа необходимост, естествено не е пълна демокрацията, посочи д-р Желев.

Трябва икономическият преход да го направим както трябва, каза още Желев. По думите му демокрацията има нужда от здрава  икономическа основа и от сигурност в тази област.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

87

Обиращ трохите

преди 10 години

Ми това сте дисидентите - де седнете да закусвате на аванта. Най-добре да се казвате "деседненти".

86

Държавна сигурност

преди 10 години

През юли 89г френска парламентарна делегация посети България и от името на Митеран се извини на Тодор Живков официално. По този повод имаше прием по случай визитата на който гостите заявиха че Франция не може да подкрепи хора които правят дейност против държавното ръководство на държава с която Франция подържа дипломатически отношения . На приема присъствуват Секретаря на ЦК на БКП и доскорошен министър на вътрешните работи Димитър Стоянов , Секретаря на ПП на БЗНС и доскорошен министър на земеделието и горите Алекси Иванов и зав отдел Межд връзки на ЦК на БКП Дичо Атанасов а от френска Предсе

85

горянин

преди 10 години

Тази"среща"качи бившити неуспяли комунисти на власт,които и в момента се роят под зоркото ръководство на ДС и съсипват родината ни !!!! АНАТЕМА !!!

fallback