Архив: Булфото
fallback

Националната агенция за приходите (НАП) извършва цялостна данъчна ревизия на президента Росен Плевнелиев. Това съобщават от прессекретариата на държавния глава по повод медийния интерес, последвал думите на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, който в парламента вчера говори по темата.

До момента беше ясно, че данъчните правят проверки на семейството на президента, но мащабът им не беше уточнен. "Не е ли това опит да се смачка един представител на една институция, който назовава истинските имена. И понеже говорихте за Росен Плевнелиев преди малко, аз ще ви кажа, че не само ГЕРБ, а българските граждани подкрепят президента на страната, защото той е единственият стожер на институция в момента, която има различно мнение", коментира Цветанов от парламентарната трибуна.

В прессъобщението от прессекретариата на държавния глава пише, че в отговор на поставени от медии въпроси, свързани с информацията, че НАП извършва данъчна ревизия на президента Плевнелиев, прессекретариатът е упълномощен да заяви следното:

"Приходната администрация вече няколко месеци извършва, пряко или косвено, проверки на президента, на членове на семейството му, както и на трети лица. Поради неустановеността на режима на проверките, техният срок и актовете, с които се приемат резултатите от тези проверки, държавният глава изрично е настоял пред приходната администрация да му бъде извършена цялостна данъчна ревизия. Такава ревизия вече е започнала.

Всеки български гражданин може да бъде проверен за неговите доходи и имущество и за заплатените данъци - в това отношение държавният глава не прави изключение. Същевременно действията на приходната администрация следва да са принципни и законни, както и да обслужват единствено целите, заради които се извършва по принцип една данъчна ревизия.

В този аспект държавният глава призовава приходната администрация да се фокусира върху проверки и ревизии на рискови групи данъкоплатци, както и на политици, чийто стандарт на живот е във видимо противоречие с декларираните от тях доходи и имущество. В конкретния случай, от досегашния ход на проверките на президента не стана очевидно, че те се извършват поради съмнение за неплатени данъци в рамките на периодите, които НАП има право да проверява. С действията си приходната администрация не трябва да оставя и капка съмнение, че обслужва други интереси извън рамките на своите правомощия.

Президентът Плевнелиев е публикувал доходите си и имуществото си съобразно разпоредбите на законите и е предоставил доказателства за законния им произход. Държавният глава ще прави последващи коментари по темата, едва след като данъчните власти приключат ревизиите с конкретни резултати и заключения."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

unicorn875

преди 10 години

На този като му изтече мандата и незабавно да бъде подведен под съдебна отговорност за това че откакто е станал президент не е спрял да злоупотребява с привилегиите си и да върши услуги на олигархията.

25

borkoslav

преди 10 години

Аха! Сиреч не било заради офшорките и имотите на президента, а просто той давал светъл пример как да се случват нещата в държавата, сигурно...

24

бубулина

преди 10 години

Как може да говори от името на целият народ, никой не подкрепя Росен или тези, които го подкрепят са прекалено малко. Не мисля, че има какво да го оправдава, при толкова много скандали от негова страна. Нека да направят на всичко проверка.

fallback