Драгомир Стойнев. Снимка: архив, БТА
fallback

Президентът работи срещу балансиране на енергийната система. Така ресорният министър Драгомир Стойнев коментира пред журналисти искането на държавния глава Росен Плевнелиев таксата от 20% за производство на ток от ВЕИ да бъде обявена за противоконституционна от КС.

Както Dnes.bg писа, Плевнелиев обяви намерението си за това още в средата на декември, а преди дни сезира КС. Таксата от 20% беше въведена при гласуването на текстовете от бюджета за 2014 г. Управляващите очакват приходите от нея да бъдат 160 млн. лева и обявиха намерение с парите да бъдат подпомагани енергийно бедни домакинства.

Президентът обаче счита, че въвеждането на такса само за производителите на ток от слънчева и вятърна енергия създава различни правни условия за стопанска дейност и неравно третиране.

"Стабилните инвестиции и икономическият растеж, а не популисткото и административно-командно намаление на цените на електроенергията, създават заетост и повишават доходите на гражданите", аргументира се Плевнелиев.

„Сега, когато това правителство прави всичко възможно да балансира системата, той за пореден път пречи“, каза пък министърът по повод действията на държавния глава. Аз лично не го разбирам, коментира още Стойнев.

Той даде като пример желанието на управляващите да се разплатят с бизнеса, което се е случило въпреки наложеното от президента вето на актуализацията на Бюджет 2013 г. Според министъра ветото е било наложено „само и само правителството да не бъде коректно с бизнеса“.

„Къде беше Плевнелиев през 2012 г., когато приблизително 1000 мегавата бяха присъединени към нашата енергийна система от възобновяеми енергийни източници, защо той не каза нещо“, попита Стойнев.

Министърът постави и въпроса защо президентът не е казал нищо, когато е бил блокиран износът на ток и миньорите не работеха.

„Надявам се този път питането му да бъде допустимо, оттук нататък въпросът е какво ще реши КС“, посочи той.

Министърът заяви, че подобни мерки има в цяла Европа и не вижда нищо страшно в тях.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

69

Васил Левски

преди 10 години

Господин Стойнев защо прехвърляте топката на президента като и учениците от четвърто отделение знаят че като намалите Приходите в този случай БСП намали цената на ТОКА,без да намалите разходите.Те РАЗХОДИТЕ следва да се увеличат пропорционално на намалението на цената на тока.Вие сте една продажна нагла ком-ческа *** която работи в ущърб на народа и извършвате геноцид. Работейки съвместно с опорочена турска партия която буквално целта й е унищожаване и дискредитиране на Българските инстиции.

68

САМО ЗЛОБА

преди 10 години

Тук под мен виждам само злоба с малки изключения. Нека всеки един от вас да заложи земя къща или апартамент и щом е толко печелившо нека ,да направи една централка 100кв , да купи земя да я протреди след това да направи проектиране ,после да намери читави доставчици и инженери да се направи съоръжението и да работи без аварии ,но по долу виждам един *** "Тошко-африкански от блога в Днес" продължаващ да пише ,че панелите са с КПД 2% и са слагани Дизел генератори за да произвеждат - СМЯХ смятай цената към разхода за нафта ти си вътре отвсякъде ............ но повечето от вас сте като ва

67

2

преди 10 години

да ви пикая на енергийната система ..това е енергиина мафия която е седнала на гърдите на българина и не му дава да въхне...ще има скоро революция май,май

fallback