Премиерът Пламен Орешарски. Снимка, архив: Булфото

Случващото се в левицата е вътрешнопартиен въпрос, смята премиерът Пламен Орешарски. Той беше доста лаконичен в коментара си за процесите в партията и паралелната листа на движението на президента 2002-2012 година Георги Първанов АБВ. Премиерът не каза дали смята, че това може да се отрази на управлението.

"Все пак ще кажа, че по-добре би било да няма разцепление“, заяви Орешарски. Той уточни, че не иска да се включва в голям политически дебат, защото не е компетентен.

"Всичко, което пише в програмата ми, ще го направя. Всичко друго е обект на дискусия, не означава, че ще направя само това, което е в програмата ми“, заяви Орешарски по повод връщането на прогресивния данък. Той обясни, че вече години наред е заявявал позицията си, че е против отмяната на плоския данък.

"Дали е коалиция или не – виждам, че много хора работят срещу кабинета. Така че е предизвикателство – не сега, а в последните шест месеца. Бих се радвал, да не са чак толкова много", коментира Орешарски по повод твърдението на Лютви Местан, че срещу него се изправя коалиция „Мишо Бирата”

Премиерът беше доста лаконичен в коментара си за решението на президента Росен Плевнелиев да даде на Коституционния съд (КС) таксата от 20 на сто за ВЕИ-тата. Той обясни, че не желае да влияе на конституционните съдии с думите си. Право на КС е да реши, отсече министър-председателят.

"Близо половината европейски страни са приели аналогични такси. В някои страни има директно намаление на цената за изкупуване", заяви премиерът.

"С това искам да кажа, че ако тази такса бъде отменена, ще помислим веднага за друг инструмент, еквивалентен, който да постигне същия ефект накрая", отсече Орешарски.

Той коментира и появилите се твърдения, че намалението на цената на тока може да доведе до проблеми в сектора. Орешарски беше категоричен, че спадът на цените няма да доведе до декапитализация на цялата система.

Премиерът уточни, че най-вероятно ще присъства на Олимпиадата в Сочи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase