Снимка: архив, Булфото
fallback

Президентът Росен Плевнелиев каза, че от БСП трябва да се замислят какво се прави за демокрацията и надграждането на институциите в България с оглед на конституционното право на държавния глава да се обръща към Конституционния съд.

Oще по темата

Вчера държавният глава, който е на държавно посещение в Китай, сезира КС с искане да бъде обявена за противоконституционна въведената от 1 януари 2014 г. такса за производство на вятърна и слънчева енергия, т.нар данък "слънце".

В отговор на журналистически въпрос днес той коментира реакциите на БСП за решението си да сезира съда.

"Какъв е проблемът с това? Прави се опит да се отнемат мои демократични права, активира се пропагандна машина с цел да се противопостави на елементарното демократично право на президента да попита най-висшата и справедлива институция, Конституционния съд, за нещо, защото това е, което аз правя", попита Плевнелиев, цитиран от БТА.

Той изрази надежда, че Конституционният съд ще вземе своите мъдри решения.

По думите на Росен Плевнелиев от БСП трябва да му благодарят, че е президент на добрия и прогнозируем бизнес климат в България и затова, че се бори да има откритост и прозрачност в действията на българската администрация и държава, когато става въпрос за подкрепа на инвестиции.

Президентът отново отбеляза, че няма как да мотивираме чуждестранните инвеститори да работят в България, когато от днес за утре, "под масата" и без никаква обосновка и какъвто и да е било дебат се променят такси.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

111

evgeni1234

преди 10 години

Кой каза,че Дарт Вейдър не е Първанов.Даже и написа "Империята отвръща на удара",просто сменени инициали-Джордж(Георги)Лукав

110

Илияна

преди 10 години

Какв адемокрация бре Роско? Къде я видя в тази държава демокрацията?! За мен това е поредната задкулисна игра на някой. Който и да е той избра идеалния момент и ще спечели своите 5 минути слава. Няма никаква демокрация Росене, а само лобизъм и задкулисие

109

unicorn875

преди 10 години

Плевнелиев е на Бойко вярното куче и на Прокопиев безропотен слуга. Колко удобно да си имаш цял президент на свое разположение

fallback