Плевнелиев на визитата си в Китай. Снимка: Президенство
fallback

Със среща с българската общност в Пекин, с дипломати и с приятели на България започна държавното посещение на президента Росен Плевнелиев в Китайската народна република.

Посещението, което е първата държавна визита на български президент в Китай от 15 години насам, ще премине под знака на 65-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете държави.

Oще по темата

"Българската страна придава голямо значение на този юбилей и подготвя амбициозна програма за съвместното му отбелязване, включително с програми в областите на икономиката, туризма, културата, образованието", каза държавният глава пред представители на българската общност в китайската столица, сънародници, работещи в Китай, дипломати и служители на Българското посолство в Пекин.

Президентът припомни, че България е втората в света, признала Китайската народна република и този факт е високо ценен от китайската страна.

Плевнелиев определи като отлични отношенията между двете страни и открои като много интензивен политическия диалог.

"Ще окуражим представителите на българските институции, на местните власти, на бизнеса, за още по-чести контакти и задълбочаване на сътрудничеството", каза той, цитиран от прессекретариатът му.

Два бизнес форума ще се проведат в рамките на държавното посещение на държавния глава в Китай.

"Искаме да покажем постиженията на българската икономика, стратегическото местоположение на България, което ще осигури достъп до европейския, но и до много по-широк регионален пазар за китайски стоки и услуги. Искаме да покажем интелектуалния потенциал на България, богатото културно-историческо наследство, както и добрата бизнес среда у нас, ниските данъци и най-вече приятелското и изключително добронамерено отношение между двата народа", обобщи целите на визитата президентът.

По думите му, отлични са възможностите за повече китайски инвестиции в България, а съществуващите са печеливши и имат значителен потенциал за развитие.

"България не е една от големите икономики в Европейския съюз, но със сигурност е един от най-големите приятели на Китай в ЕС и имаме роля в задълбочаването на стратегическото партньорство между ЕС и КНР", каза Росен Плевнелиев.

По-рано днес държавният глава поднесе венец на паметника на Христо Ботев в парка "Чаоян" в Пекин. Автор на монумента е големият приятел на България професор Юен Сикун. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

78

seira

преди 10 години

"Другаря" Плевнелиев никак не ми е симпатичен, но в случая - това му е работата, така че А, ДАНО ПРОИЗТЕЧЕ НЕЩО ДОБРО ЗА СТРАНАТА НИ ОТ НЕГОВАТА ВИЗИТА!...

77

Анонимен

преди 10 години

жалко че няма да може да иде на погребението на шарон

76

някой си.

преди 10 години

Не само в европа но и в щатите вече почти всичко е китайско,само че там стоките са с по добро качество за да се продават.Тук се вкарва най ниското качество.В Италия китайски дъки за 13евро нося ги вече 4г.Относно признаването-Първи признахме Македония и сега ни плюят навсякаде.Дано има полза от това посещение,а иначе кадето и да отиде някой винаги може да бъде оплют.

fallback