Плевнелиев на визитата си в Китай. Снимка: Президенство

Със среща с българската общност в Пекин, с дипломати и с приятели на България започна държавното посещение на президента Росен Плевнелиев в Китайската народна република.

Посещението, което е първата държавна визита на български президент в Китай от 15 години насам, ще премине под знака на 65-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете държави.

Още по темата

"Българската страна придава голямо значение на този юбилей и подготвя амбициозна програма за съвместното му отбелязване, включително с програми в областите на икономиката, туризма, културата, образованието", каза държавният глава пред представители на българската общност в китайската столица, сънародници, работещи в Китай, дипломати и служители на Българското посолство в Пекин.

Президентът припомни, че България е втората в света, признала Китайската народна република и този факт е високо ценен от китайската страна.

Плевнелиев определи като отлични отношенията между двете страни и открои като много интензивен политическия диалог.

"Ще окуражим представителите на българските институции, на местните власти, на бизнеса, за още по-чести контакти и задълбочаване на сътрудничеството", каза той, цитиран от прессекретариатът му.

Два бизнес форума ще се проведат в рамките на държавното посещение на държавния глава в Китай.

"Искаме да покажем постиженията на българската икономика, стратегическото местоположение на България, което ще осигури достъп до европейския, но и до много по-широк регионален пазар за китайски стоки и услуги. Искаме да покажем интелектуалния потенциал на България, богатото културно-историческо наследство, както и добрата бизнес среда у нас, ниските данъци и най-вече приятелското и изключително добронамерено отношение между двата народа", обобщи целите на визитата президентът.

По думите му, отлични са възможностите за повече китайски инвестиции в България, а съществуващите са печеливши и имат значителен потенциал за развитие.

"България не е една от големите икономики в Европейския съюз, но със сигурност е един от най-големите приятели на Китай в ЕС и имаме роля в задълбочаването на стратегическото партньорство между ЕС и КНР", каза Росен Плевнелиев.

По-рано днес държавният глава поднесе венец на паметника на Христо Ботев в парка "Чаоян" в Пекин. Автор на монумента е големият приятел на България професор Юен Сикун. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase