Снимка: архив Булфото

Операция „Чисти ръце“ и правен борд от български и европейски експерти в съдебната систева поиска лидерът на „Движение България на гражданите“ Меглена Кунева.

Правен борд от български и европейски експерти е начин с малко помощ отвън да се създадат условия за стимулиране на реформите в съдебната система, заяви Кунева. По нейни думи всички действия на държавата срещу корупцията зависят от съдебната реформа.

Още по темата
В нашата съдебна система има магистрати, които са достатъчно смели и почтени да проведат операция „Чисти ръце“, и те трябва да бъдат подкрепени, обясни Кунева, цитирана от пресцентъра на партията.

По думите й тези магистрати ще бъдат атакувани, когато тръгнат срещу корумпирани хора в правосъдието и трябва да се подготвят ефективни мерки за защитата им.

Ако сме съгласни, че трябва да се проведе операция „Чисти ръце“, ще се намери комплексен подход и това са някои от възможните начини, обясни Кунева. По нейни думи европейската интеграция не е само усвояване на средства от еврофондовете, но и заимстване на добри практики и експертиза от други европейски държави.

Кунева бе категорична, че до броени дни България да получи поредния силно критичен доклад на ЕК по Механизма за мониторинг и оценка в правосъдието. На брифинг на правосъдния министър Зинаида Златанова стана ясно, че докладът се чака на 22 януари.

Зам.-председателят на „Движение България на гражданите“ Йонко Грозев заяви, че реформата в съдебната система е ключова за България. Само демократичното представителство на българските граждани през парламента може да генерира енергия за промяна в съдебната система и партиите от Рефоматорския блок сме субектът, който може да направи тази промяна, каза още той. 

Ние ще настояваме за осъществяването на съдебните реформи в дългосрочна перспектива и знаем, че без обществен консенсус до промени не може да се стигне, така че РБ ще продължи със секторните обсъждания с професионалните общности, каза при откриването на форума Йонко Грозев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase