Снимка: БТА

Според председателя на парламента Михаил Миков промените в Наказателния кодекс (НК) трябва да бъдат подложени на много широко обсъждане и не на парче, отделни текстове, извадени от контекста на целия състав.

Трябва да бъдат обсъдени принципите в НК с гражданите, неправителствения сектор, с експертите и специалистите, коментира той, цитиран от БТА.

Миков смята, че най-големият въпрос, който има и политическо измерение в предизборна обстановка, е колко и как да се дозира репресията, кои са целите на наказанието - превъзпитание или ограничаване, колко струва наказателната политика на държавата и кой я плаща.

Още по темата
„Това се големите въпроси, които трябва да преминат на широка дискусия, по възможност извън тясно политическите интереси, в навечерието на предстоящите избори, защото има рискове, с оглед на криминогенната обстановка и на обществените нагласи по отношение на предотвратяване и наказване на престъпността, една такава дискусия в парламента в предизборно време да предизвика крайни обществени нагласи, с които някои политици могат да злоупотребят“, отбеляза той.

Миков обяви, че през новата парламентарна сесия законодателната дейност на парламента ще бъде насочена към подкрепа на правителствената програма, социалната политика, борбата с нелоялната конкуренция и злоупотребата с монополно положение.

В Народното събрание ще бъдат предприети и редица действия, свързани с оптимизация на работата на парламента - като електронизация, отчетност и прозрачност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase