Екатерина Бончева. Снимка: Булфото

Как може човек положил хипократова клетва да се поставя под зависимост, това попита пред bTV Екатерина Бончева – член на комисията по досиета. Повод за гостуването й бе разкритата принадлежност към ДС на доктори и здравни работници.

И преди това сме проверявали лечебни заведения, отбелязва Бончева и сподели, че това е било едно от най-тъжните решения, под които е сложила подписа си, тъй като много уважава тази професия.

ДС са вербували лекари, за да бъдат поставени чрез тях под контрол чуждестранни студенти. Има лекари, които са докладвали и за болни от балканския регион. Други специалисти са били вербувани, за да имат възможност да пътуват в чужбина по престижни западни симпозиуми. От разговора стана ясно, че това се е случвало през 60-те години на миналия век.

Бончева сподели, че е имало лекар, вербуван още като ученик и той е трябвало да докладва за съучениците си, които са слушали Радио „Свободна Европа”.

113 души са давали сведения пред държавните органи. Повечето са били сътрудници и агенти, отколкото щатни служители. Прави впечатление, че е имало и т.нар. „гнезда”, отбеляза члена на комисията по досиета.

„Има болници, в които има по няколко хора свързани с ДС. Има и няколко лечебни заведения, където няма сътрудници. Екатерина Бончева отбеляза, че в АГ „Шейново” не е имало вербувани, докато в Майчин дом е имало.

Тя си зададе въпроса - защо са били вербувани тези специалисти. „Ако си добър хирург или добър кардиолог, твоята свързаност в ДС по никакъв начин няма да те направи по-добър, но ще ти даде възможност за административно израстване – да пътуваш по престижни западни конгреси".

Имало е агенти в училищата, в медиите, в банките, където положението е особено тежко, отбеляза още Бончева.

Тя озаяви още, че единствено в България се канят в медиите хора, принадлежали към службите. „Все едно в Германия да поканят хора от ЩАЗИ да я защитават. – каза тя - В света оценката е дадена. Това е морален израз на отношението ти към режима. За мен това е недопустимо".

Предстоят проверки на ръководствата на висшите училища и БАН.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase