Снимка: Bulgaria On Air

Предприемачеството е част от културата и живота, коментира в ефира на Bulgaria On Air Саша Безуханова, дългогодишен директор „Публична администрация“ в Hewlett-Packard за Централна и Източна Европа и настоящ лидер на онлайн платформата за граждански инициативи MoveBG.

Тя поясни, че дори работата в държавната администрация предполага предприемачески подход, който се изразява в търсенето на креативни решения на проблемите. В частния бизнес предприемачеството е свързано със смелостта да поемаш риск, коментира Безуханова.

Според нея образованието в България следва да бъде фокусирано върху стимулирането на творческото мислене извън рамката.

„В световен мащаб има активни процеси на коалиране между бизнеса, правителството и научните звена. България не може да стои далеч от подобни тенденции, ако искаме инвеститорите да търсят пазари тук, а не другаде“, коментира още Безуханова. - „България много дълго е била разделяна - на хора от града и хора от селото, на хора с образование и такива без, на сини и червени. А истината е, че всички работим и живеем заедно и има смисъл да се работи по превъзмогване на бариерите“.

Според нея България има шанс да се превърне във водеща страна в осигуряването на IT кадри и услуги в следващите години. Тя се позова на данни, според които до 2015 Европа ще има нужда от 700 хиляди програмисти, които да подкрепят икономиката и европейското ни съществуване“. По думите й шансът на страната ни  може да бъде осъществен чрез целенасочени политики в тази посока и подкрепяне на проекти в областта.

„Истината е, че административната среда, не само за IT сектора, но и за бизнеса като цяло е проблем. Политическият риск също се оказва проблем,“ коментира Безуханова. Тя се съгласи, че подготовката на кадрите е ключов показател за привличането на инвеститори, но и че „върви ръка за ръка с макроикономическата рамка, показателите за политическа  устойчивост на страната“ и т.н.

По думите й образованието следва да бъде разглеждано в дългосрочна перспектива от поне 10 години и обучението, особено на IT специалистите, да започва от ранна детска възраст.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase