Петър Москов. Снимка: Булфото, архив

Въпросът дали ще има коалиция между Реформаторския блок и ГЕРБ не е съществен. Около тази позиция се обединиха представителите на двете политически сили – Петър Москов и Томислав Дончев, по bTV.

„Кой ви е казал, че се коалираме с ГЕРБ? Ние търсим съюзници – ако ГЕРБ е съгласен, че оставката не е цел, която да доведе обратно някакво мнозинство на ГЕРБ, значи има заявка за промяна от тяхна страна”, коментира тъмносиният Петър Москов и отхвърли всички интерпретации за „телесна близост” между Реформаторския блок и ГЕРБ, до които се стигна след заявката им отпреди дни, че ще търсят подкрепа за своя план за излизане от кризата включително от партията на Бойко Борисов.

„Става въпрос за общ политически консенсус и тук всеки трябва да извърви своя път. Реформаторският блок се поучи от грешките си, ние търсим съюзници“, коментира Москов.

„Нека да не търсим бъдещи коалиционни валентности. Разбира се, трябва да се търси консолидация между всички политически играчи. Консенсусът, който трябва да се мобилизира, далеч не е само политически – и синдикати, и организации трябва да бъдат привлечени към каузата”, обясни и Томислав Дончев.

Той беше категоричен, че „целта на задачата е много по-голяма”.

„Идеята не е това управление да се смени с друго – идеята е преучредяване на държавата. В момента връзките между политици и граждани са скъсани. Политиката има скъсана пъпна връв”, коментира още депутатът от ГЕРБ.

„Ние сме различни, но това не означава, че не можем да предприемем общи действия”, допълни Томислав Дончев.

„Ако ГЕРБ иска да бъде част от този реформаторски консенсус, има възможност да го направи с действията си във властта”, подчерта Москов. Томислав Дончев увери, че „ако има разговори, те ще се водят публично и ще се знае какви са параметрите”.

Петър Москов и Томислав Дончев влязоха в противоречие около кандидатурата на съдия Веселина Тенева за главен съдебен инспектор.

„Има стотици магистрати, които имат качества за този пост. Разликата между г-жа Тенева и всички други съдии е, че постанови, че Ахмед Доган има право да получи 1,5 млн. лв. хонорар за проекта „Цанков камък”, заяви Москов.

Томислав Дончев контрира, че „никой не е дал амнистия в аванс за г-жа Тенева”. „Имаме на първо място проблем с процедурата”, подчерта той.

Москов обаче изрази мнение, че когато процедурата е направена специално за един кандидат, а ГЕРБ твърди, че няма проблем с кандидата, както заявил преди ден Димитър Главчев, това е знак за „връщане назад” от страна на ГЕРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase