Драгомир Стойнев. Снимка: БТА, архив
fallback

Поне 2% ще е икономическият растеж през 2014 година, убеден е ресорният министър Драгомир Стойнев. Според него през следващите месеци ще има по-голямо външно търсене, което ще стимулира износа, ще растат заетостта и вътрешното търсене. Стойнев очаква и ръст на чуждите инвестиции, както и нови работни места.

Енергийният министър опроверга информацията за създаване на ново енергийно министерство и закриване на Българския енергиен холдинг.  "Докато аз съм министър на енергетиката, БЕХ няма бъде ликвидиран", отсече Стойнев. Министърът се мотивира с думите, че високата доходност на облигациите, които емитира холдингът, доказва, че инвеститорите приемат мегаструктурата.

Стойнев все пак уточни, че решението за разделяне на Министерството на икономиката и енергетиката е политическо и зависи от премиера и партиите, подкрепящи правителството. На този етап обаче разговори за това не са водени, обясни той, цитиран от Investor.bg. По-късно от правителствената информационна служба съобщиха, че не се предвижда създаване на Министерство на енергетиката или промени в структурата на енергетиката и в частност на Българския енергиен холдинг.

Министърът каза още, че приходите от международен туризъм за 2013 г. са с приблизително 5% повече от 2012 г. Очакваният брой чуждестранни туристи за миналата година е над 7 млн. души, което е с 5.6% повече спрямо 2012 г. Стойнев уточни, че кабинетът води преговори по три огромни инвестиционни проекта в туризма на България на стойност над 650 млн. евро. "Не е нормално една столица на държава от ЕС да има такова богатство като Витоша и ние да не можем пълноценно да се възползваме от тази природна даденост", категоричен е Стойнев.

За настоящата година стремежът е с 3% да се повиши заетостта на легловата база, а броят на чуждестранните туристи да се увеличи с 4%.

Въпреки политическата нестабилност чуждите инвеститори не са се изплашили, отчете още министърът. Той цитира данни на БНБ, според които до октомври преките чужди инвестиции са на стойност 1,1 млрд. евро. През цялата 2012 година сумата е била към 1,4 млрд. евро. Само от юни до октомври правителството е привлякло 496 млн. евро, които са насочени към сектори, разкриващи нови работни места - производство, добивна промишленост, транспорт и търговия.

Според Стойнев през следващите години автомобилната индустрия ще е водеща по отношение на привличане на инвестициите. Той очаква проекти за 1,2 млрд. лева и 8 500 работни места. Министърът обеща спасяване на няколко предприятия, „отписани“ от предишните управляващи, и посочи "Химко"-Враца. Министерството преговаря и със собственика на "Ремотекс" за закупуването на предприятието, чиито загуби са 25 млн. лева.

Стойнев отчете, че управляващите вече са спасили ВМЗ-Сопот, което работи, има поръчки, и дори ще наема нови служители до месец.

Министърът заяви, че от края на май до декември в бизнеса са влезли близо 2,5 млрд. лева, а пък според предварителни данни на финансовото министерство през декември фирмите са внесли в бюджета "рекорден размер данъци".

Сега нагласата за инвестиции в България е огромна, в най-близко време се очаква конкретна инвестиция за 100 млн. евро, нагласата е това да се случи в най-скоро време, каза още министърът. Инвестицията ще е в София, очаква се раздвижване на икономическата активност и във Варна от този инвеститор, допълни той.

Стойнев съобщи и друга добра новина днес - НЕК подобрява финансовите си резултати и започва ритмично да се разплаща с производителите на електроенергия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

преди 10 години

Абе Пелтек пак ли изпълзя от дупката си и започна да плещиш тъпотийте ти???

32

vesko02

преди 10 години

Странен ми е този министър .Представям си го как като види някой завод- паметник от времето на социализма пита ттова нещо защо не работи?Не работи щото твоите го затвориха.Защо го затвориха ?Защото това могат.

31

Анонимен

преди 10 години

Уважаеми другрю Стойнев, относно голямата събираемост на ДДС, или ни лъжете, или са ви подвели. След като казвате чд е увеличена събираемостта, защо миналата година, през ноември изтеглихте 360 млн. евро еъншен дълг за покриване на текущи разходи в бюджета ? Никакви данъци не събирате другарю, само заблуждавате хората. Засега икономическата ви политика е нула. Май е по-добре да си ходите. Само теглите заеми и си ги харчите за вас си.

fallback