Министър Димитър Греков. Снимка: Булфото

Отворени сме за инвестиции от Алжир в българското селско стопанство, заяви министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков на среща с посланика на Алжир Ахмед Буташ, съобщават от земеделското министерство.

По думите на българския министър за страната ни е изключително важно да възстановим добрите търговски отношения с Алжир. На срещата Греков посочи, че в момента България изнася предимно суровини, но има също капацитет и за готови храни и месо.

"Трябва обаче да хармонизираме изискванията към тяхното качество, за да е сигурно, че хората и в двете държави консумират здравословни храни", подчерта проф. Греков.

Според него България има потенциал за износ на тютюн, тъй като страната ни е известен производител на качествен ориенталски тютюн.

По време на срещата посланик Буташ отбелязал, че страната му внася над 80 процента от храните и затова стокообменът с България има сериозен потенциал. Сред обсъжданите теми са били още винопроизводството, обменът на студенти и ноу-хау и подготовката на заседанието на Смесения комитет, който да определи основните насоки на двустранното сътрудничество, информират от МЗХ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase