Снимка: Булфото, архив
fallback

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов нападна председателя на ДПС Лютви Местан, който по-рано днес обвини бившите управляващи за лошото състояние на тютюнопроизводителите, което ги изкара на протест.

„Очевидно и Лютви Местан е прихванал от Сергей Станишев умението да говори неистини и лъжи, въпреки че фактите са красноречиви“, написа експремиерът в социалната мрежа  Facebook.

Oще по темата
"Как имат наглостта да обвиняват ГЕРБ за проблемите, които те изкуствено създадоха около изкупуването на тютюна“, риторично пита той и уточнява, че през 2011 г. депутатите на ГЕРБ са направили законодателни промени, които са довели до покачване на изкупните цени на тютюна в две поредни години.

Той припомня, че през 2010 г. тютюнът беше изкупуван за 3-4 лева и кампанията отново беше закъсняла.

Според него причината за това е, че тогава все още е действал лицензионният режим.

„През 2011 г. след предложените от ГЕРБ промени в Закона за тютюна цените се вдигнаха до 6 лева. В края на 2012 г. изкупната цена за килограм стигна до 7,50 лева и изкупната кампания приключи още в края на ноември – началото на декември. Сега, възползвайки се от проблемите и безпаричието на тютюнопроизводителите, единственото нещо, което ДПС искат да направят, е отново да върнат лицензионния режим, който позволяваше на Фонд „Тютюн” да пълни партийните каси с пари от подкупите, които фирмите изкупвачи плащаха, за да получат лиценз. Тази порочна практика е вредна преди всичко за тютюнопроизводителите, но в същото време и за държавата, която рискува да бъде санкционирана от ЕК. Освен това възстановяването на Фонд „Тютюн“ и лицензионния режим е в пряко противоречие с европейските регламенти за свободен пазар и конкуренция", пише Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

55

titi

преди 10 години

kakvo pak e stanalo ? kakvi sa pak lajite ?

54

БАЙ ИВАН

преди 10 години

НЯМАМЕ ФОНД ДОМАТ ИЛИ ПИПЕР?...НО ИМАМЕФОНД ТЮТЮН. ЗАЩО НЕ НАПРАВИМ И ФОНД КАНАБИС ПОНЕ ЦИРКА ДА Е ПЪЛЕН?

53

чичо пич

преди 10 години

Едно производство имa ли субсидии знaчи не е ефективно.Вземaш от този които печели и дaвaш нa този които е некaдърен.По този нaчин *** и *** кaто дaвaт от нaшите дaнъци нa простолюдието ги държaт нa кaишкa.

fallback