Лютви Местан. Снимка: архив, Булфото
fallback

Лидерът на ДПС Лютви Местан не се появи вчера на възпоменателния митинг край Тюркян чешма в кирковското село Могиляне. Оказа се, че има здравословен проблем.

Местан бил приет спешно в болница в понеделник след проблем с кръвното налягане, събирал двете граници.

Макар вече да е изписан, лидерът на ДПС, който навръх Бъдни вечер празнува рожден ден (53 г.), е предпочел да не пътува, лекарите така му препоръчали, съобщи "24 часа".

Иначе в Могиляне няколко хиляди се стекоха да отбележат 29 години от протестите срещу възродителния процес на традиционния възпоменателен митинг за жертвите от съпротивата срещу насилствената смяна на турските имена.

Възродителният процес във всичките му етапи да влезе в учебниците по история, а не да се поднася с недомлъвки, поиска секретарят на Централното оперативно бюро на партията Мустафа Карадайъ.

"Достатъчни ли са 30 години темата да влезе в учебниците по история? Най-вероятно не. 40 години по-назад, през 70-те години на миналия век е покръстването в Родопите, но и те не са достатъчни, за да влязат в учебниците. 50 г. по-назад, през 60-те г. в Гоце Делчевско също ги няма в историята. Има и друга история, освен онази, която е за времето отпреди 100 години. Ние знаем за нея от нашите дядовци, но дали тя ще влезе в българските учебници по история – по-скоро се съмнявам", каза пред множеството Карадайъ и подчерта, че заради това българските турци трябва да се събират на паметните за живота си дати и места, "за да се знае истинската история и да не се повтаря случилото се преди 29 години".

Според него държавата измества гледната точка спрямо историята, създава се и паралелна история въпреки фактологията. Възродителният процес не е еднократен акт, смята той.

"Ако ние не участваме във властта, няма демокрация, няма права, няма свободи. Това го видяхме само през последните три и половина години", заключи Мустафа Карадайъ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

112

българин

преди 10 години

А ако беше обикновен човек щеше да бъде приет в болница на кукуво лято!Те живеят в съвсем,съвсем друга страна-не в България!Затова не знаят нищо за това ка живеят хората,не познават проблемите им и като цяло са безполезни за България!Затова протестиращите са прави да им искат оставката!

111

АЛИ

преди 10 години

AГЕНТ ПАВЕЛ Е ПРЕЯЛ СВИНСКО

110

1997

преди 10 години

На последното интервю на Тодор Живков 1997 той казва '' За какво да имам вина?'' с това той дава старт на нова вълна в България Политици на високи постове невинни независимо какви престъпления

fallback