Назначението на Калина Илиева стана нарицателно за нагласени назначения в администрацията. Снимка: Булфото

Специализиран постоянно действащ орган да следи за неправомерни назначения и уволнения в държавната администрация. Това е едно от предложенията, с които ще излезе в края на своята дейност временната парламентарна комисия, пише в. "Монитор".

Комисията е тази, която установява случаите на партизирано кадруване сред чиновниците по времето на кабинета „Борисов”. Идеята е на шефа й - социалиста Таско Ерменков.

Експертите в този орган ще проверяват как точно се наемат на работа новите чиновници, дали отговарят на необходимите изисквания за съответната позиция като образование и професионален опит, както и дали наистина са преминали всички конкурси, обясни червеният депутат.

Така щели да се предотвратят случаи като този с емблематичната бивша шефка на Държавен фонд „Земеделие” Калина Илиева по времето на ГЕРБ, която се оказа с фалшива диплома, а името й после стана нарицателно за неудачни и нагласени назначения в администрацията.

Освен за спуснати кадри контролното звено ще следи и за изгонени служители под натиск, подчерта Ерменков. Така всеки загубил работата си чиновник, който смята, че това е станало по неправомерен начин, ще може да се оплаква пред спецзвеното, което пък ще се ангажира да провери случая му.

Шефът на комисията за „калинките” в парламента уточни, че ако се прецени, че отделен орган би глътнал твърде много финанси, на първо време функциите можело да се поемат и от специализирана структура в някое действащо и в момента ведомство.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase