Хюсеин Хафъзов Снимка: архив, Булфото

Разрив между ДПС и БСП предизвика разглеждането на законопроект за изменение и допълнение на Закона за вероизповеданията в комисията по култура и медии към парламента. Промените бяха приети на първо четене.

Вносители са трима депутати от левицата Димитър Дъбов, Пламен Славов и Татяна Буруджиева. Коалиционният им партньор от ДПС обаче не подкрепя промените.

Промените засягат имотите на религиозните общности. В тях е записано, че на вероизповеданията няма да се връщат имоти, които са музеи, техните филиали и отдели, галерии, камерни зали, археологически недвижими културни ценности и други паметници на културата - публична държавна и общинска собственост. От ДПС смятат, че това ощетява религиозните общности. По време на заседанието на комисията лагерите се разделиха не по традиционния начин. Този път ДПС останаха сами срещу всички.

Дискусията прерасна в абсолютен скандал.

Хюсеин Хафъзов от ДПС поиска отлагане на гласуването по законопроекта. Той обясни, че според него се засяга интересът на религиозните институции и се показва неуважение с факта, че не са поканени.

Добра практика е парламентарните комисии да канят всички заинтересовани. Този път това не е направено, ядоса се депутатът. Хафъзов стигна дори до блъскане по масата. Гневът му беше предизвикан от подмятане на Кирил Добрев от ГЕРБ, който „прати“ Хафъзов в Одрин. Ако вие ме пращате в Одрин, аз ще започна да ви пращам в Иран, защото се твърди, че българите произлизат оттам, заяви той.

Хафъзов допълни, че няма да позволи на никого да го гони от родината му. Не се извинявам за емоционалното си изказване, каза той. А трябва, отговориха му колегите. Веднага щом се върна от Одрин, не се стърпя Хафъзов.

Ама моля вие, в комисия по култура сте, възмути се Буруджиева и призова да се спазва културата на първите седем години.

Изненадващо представителят на "Атака" професор Станислав Станилов успокои страстите.

Никой не праща господин Хафъзов никъде, заяви той и призова народните представители да се успокоят.

В крайна сметка Лъчезар Иванов от ГЕРБ явно обаче се засегна и демонстративно стана и си тръгна. Няма да му търпя пропагандата, измърмори той и напусна залата. Иванов беше последван от колежката си Ирена Коцева.

Страстите обаче никак не се успокоиха. Продължи се с подвикване, репликиране, спорове и надвикване.

Не знам каква е целта на това, което правите, но не я постигате, заяви и депутатът Антон Кутев от БСП.

За какво се боря – с една дума – справедливост, скочи Хафъзов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase