Ивайло Калфин. Снимка: Булфото

През следващия програмен период ще бъде отделен резерв за добро изпълнение на проектите в рамките на 647 млн. евро. Това съобщи Ивайло Калфин, депутат в Европейския парламент от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите. Той участва в дискусия по темата за новата финансова рамка на ЕС, предаде БТА.

Калфин бе помолен да коментира изказване на колегата си от Европейския парламент Андрей Ковачев (ЕНП), който заяви, че в свой коментар ЕК посочва несъответствие от 647 млн. евро във финансовата база на страната ни за следващия програмен период.

Това число отговаря на така наречения резерв за добро изпълнение, който беше приет в следващия европейски бюджет, коментира Калфин. Това означава, че 6 процента от средствата, които се полагат на всяка една държава ще бъдат отделени и ще могат да се договарят след 2018 г. Те не се губят, но могат да се договарят едва след 2018 г. за програмите, които работят най-добре, поясни Калфин.

Доколкото разбрах, в първоначалната преценка на общия бюджет на страната ни тези средства са били извадени и оттам идва разликата, добави той.

Общо 14,5 млрд. евро получава България за следващия програмен период, от тях над 7,1 млрд. евро са за земеделие (1,6млрд. евро за селските региони, а останалите - за преки плащания към земеделците), останалите над 7,3 млрд. евро са за останалите оперативни програми.

Ще има нова програма за образование, с нови управляващи органи, останалите програми ще бъдат същите като през сегашния програмен период, каза още Калфин.

Относно изпълнението на проектите през този програмен период Калфин заяви, че през следващата година ще имаме лоши новини заради зле сключени договори. Той уточни, че договарянето от над100 процента по оперативните програми до 2013 г. няма да се изрази в сто процента изпълнени проекти.

Европейските средства предполагат дългосрочно планиране, да се надяваме, че в следващия програмен период това ще бъде направено, каза Калфин. Той отрече и възможността следващата година да е нулева за европейски проекти, каквито опасения бяха изразени от представители на опозицията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase