Д-р Цватан Райчинов. Снимка: Булфото

Няма да има лимит при лечението на пациенти, каза пред журналисти председателят на съсловната лекарска организация д-р Цветан Райчинов. Това стана след като Българският лекарски съюз гласува за преподписването на текстовата част на Националния рамков договор (НРД) 2014 г.

От 206 присъстващи делегати на 59-ия извънреден събор 156 гласуваха "за", "против" бяха 36, а "въздържал се" гласуваха десетима, предаде БТА.

Райчинов изрази удовлетворението си от повишаването на цените на всички педиатрични клинични пътеки, на някои хирургични пътеки, на интензивните грижи, на раждането и други.

По думите му стана ясно, че не достигат 16 млн. лв. за изплащане на 80 на сто от дейността на болниците, изработена през ноември. Д-р Райчинов изрази надеждата си, че до дни ще се намери решение. Изчерпани са възможностите парите да се осигурят от събрани здравноосигурителни вноски над прогнозните или от актуализация на бюджета на Националната здравноосгурителна каса, допълни още той.

Ръстът на хоспитализациите рязко се е повишил през последните два месеца, което е довело до увеличение на
изработената дейност в болниците, коментира д-р Райчинов. По думите му, ако средствата не се намерят, БЛС ще реши дали да предприеме някакви действия, но сумата не е чак толкова голяма, за да не може да се справи държавата.

Цените и обемите на медицинските дейности също бяха приети от делегатите на събора. Чрез гласуването на събора се упълномощава Управителният съвет на съсловната организация да сключи НРД 2014 с Националната здравноосигурителна каса. Обемите са прогнозни.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase