Снимка: Impact Press Group, архив

Дебатите по промените в Закона за здравето, които облекчават режима за пушене на обществени места, продължават в парламента часове наред.

Депутатите може би за първи път от началото на парламентарния сезон не се разделиха на управляващи и опозиция. Не се видяха и традиционните лагери ДПС и БСП срещу ГЕРБ. Опозицията се появи в пленарната зала с лепенки на реверите със знака за забрана на пушенето.

Особено активен в дебатите беше Тунджер Кърджалиев от ДПС.

Още по темата
Той беше категоричен, че либерализацията е крачка назад. "Това е вторият законопроект, който дискредитира евроатлантическия път на страната ни", каза депутатът. Той отправи призив към колегите си от Движението за права и свободи и ги помоли да защитят евроатлантическата ориентация на партията. По негови думи ДПС е доказала вижданията си при гласуването на удължаването на мораториума за продажба на земя на чужденци.

Помните ли колко хубаво ни стана, когато някои анализатори ни определиха като единствената евроатлантическа партия в парламента, заяви Кърджалиев.

"Човешкият живот и здравето нямат цена. Те не са величини, подвластни на човешката суета, на човешката корист, здравето и животът са несравними ценности“, отсече той.

Мартин Захариев от левицата поиска прекратяване на дебатите. "Това тук е невъзможно. Да прекратим този дебат. Той става нонсенс“, заяви Захариев, който е един от вносителите.

Той обясни, че дебатът започва да прилича на пореден епизод от политическо реалити. Предложението му не беше прието, тъй като парламентарните групи имаха още време и при това обстоятелство правилникът не позволява директно пристъпване към гласуване.

Предложените промени не предвиждат отмяна на забраната в административни сгради, детски заведения, училища, болници, закрити спортни площадки, интернет клубове, кина, театри, концертни зали, галерии, читалища, библиотеки и други.

Предлагат се изключения от общата забрана в заведенията за хранене и развлечения, като в заведения до 70 кв. м се дава възможност на собственика да определи да се пуши или не. В ресторантите с по-голяма площ се предвижда възможност за тютюнопушене, където има зала за пушачи с изградена вентилационна система.

В игралните зали, казината и заведенията с изцяло нощен режим на работа ще се допуска тютюнопушене без необходимостта от обособяване на самостоятелни помещения.

Антон Кутев от левицата, който отказал цигарите преди години, защити отмяната на забраната. Той изложи главно икономически факти. Според него в малките населени места заведенията не могат да си позволят да спазват забраната.

„Тази забрана ограничава правото на избор на гражданите. Всеки един български гражданин може да реши дали ще запали една цигара или не. Искаме всеки да е свободен и да има правото на избор“, каза пък Николай Александров от "Атака".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase