Пламен Орешарки се срещна с Българския Форум на бизнес лидерите в резиденция "Бояна". Снимка: БТА

"Изправени сме пред много предизвикателства – да възстановим икономиката - процес, който ще отнеме не само една година, но и пред предизвикателствата за нормализиране цялостно на обществено-икономическата система", обяви премиерът Пламен Орешарски по време на среща с Българския Форум на бизнес лидерите.

"Важното е да гледаме напред и да правим необходимите стъпки, за да може в рамките на година-две да имаме вече кардинално различна бизнес атмосфера в държавата и да имаме първите резултати като икономически растеж и възможности за подобряване на доходите на гражданите", допълни премиерът.

Той посочи, че има всички предпоставки следващата година да е първата с ръст на икономическото развитие след 5 години на депресия.

"Днес, след 5 години на депресия или рецесия, очакваме следващата финансова година, по отношение на която аз и моите експерти имаме сравнително добри очаквания, има всички предпоставки това да е първата година на ръст на икономическото развитие. Всичко това зависи от нас", посочи министър-председателят.

Той призна, че управляващите ще се наемат с някои поправки, продиктувани от ЕК, но отчете, че по отношение на фискалната стабилност България продължава да бъде сред лидерите в Европа.

"Докато всички останали чакаха да гръмне нашата икономика, редица други икономики гръмнаха. Издържа банковият сектор и редица други сектори. Нашите основни цели са свързани със създаване на предпоставки за икономическо развитие", отчете Орешарски.

По думите му на правителството предстои още много работа, защото законодателната система е обременена във времето. "От края на 90-те години до днес повече говорехме и административните тежести се увеличаваха. Създали сме и вътрешен механизъм за оценка на въздействието", посочи още премиерът.

Той допълни, че се работи в посока рязкото подобряване на работата на двете големи приходни агенции, но това не става за сметка на бизнеса.

"Намираме се в преходен период между двете финансови перспективи в рамките на Европейския съюз – приключваме стария период и настройваме плановете и документите за следващия програмен период. Ще направим всичко възможно, за да стартираме всички оперативни програми през следващата година. Ключовата ни цел през новия програмен период е подобряване конкурентоспособността на българския бизнес“, констатира Орешарски.

Според него друга важна инициатива е насърчаването на инвестиционната активност. "Ще преформулираме изцяло дейността на Банката за развитие, за да можем да подкрепим развитието на малкия и стартиращ бизнес" обясни премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase