Илияна Йотова. Снимка: архив, Булфото

Има една голяма опасност, набиращата сила както в България, така и в Европа, и тя се нарича ксенофобия. Това заяви евродепутатът Илияна Йотова пред  bTV. По думите й именно ксенофобията се превръща в много сериозно поле за дейност на различни екстремистки политически сили на Стария континент.

„Тези сили даже успяха да направят и свой политически алианс. Случва се нещо много опасно – този алианс може да се очертае като трета политическа сила в Европа”, подчерта евродепутатът. Тя пожела в месеците до изборите за евродепутати да се опитаме да чуем някакво положително послание освен виковете „Оставка”. „Искам да попитам докъде ни доведоха тези викове. Отговорът се вижда от международните и европейски статистики за това къде е мястото на България”, заяви евродепутатът.

Според нея предстоящите евроизбори няма по нищо да приличат на тези през 2007 и през 2009 г. „Смятам, че сега залогът ще е много по-голям, защото според мен политическото наддаване започна много по-рано. Нека да видим как ще протекат европейските избори, а след това да обърнем поглед и на националните. Аз смятам, че избирателите на БСП ще бъдат много мобилизирани”, подчерта евродепутатът.

Според нея на следващите избори някои политическите организации могат да използват и ксенофобските настроения у нас, за да печелят политически дивиденти. “Смятам, че темата за имиграцията няма да бъде важна само за България, но и за Европа. По тази тема искам заедно с моите европейски колеги да кажем на хората да не превръщат проблемите с емиграцията в основна за предстоящите избори, или ако тя присъства, да бъде от гледна точка на това какво може да направи Европа по въпроса”, обясни Йотова.

„Още когато се водеше кампанията и разговорът за референдума за АЕЦ „Белене”, имаше позиция на експертите в БСП. Те и тогава ни обещаваха, че няма нищо лошо в това да имаме и АЕЦ "Белене", и седми блок на АЕЦ "Козлодуй”, така отговори Илияна Йотова на въпрос, свързан с енергийната политика, засягаща централите.

Предишното правителство на ГЕРБ направи много грешки, заради които загубихме средства от Европа, заяви още Илияна Йотова. България имаше възможност да получи евросредства за Северозападна България, но за съжаление това не се случи и този регион остава най-беден в Европа, обясни евродепутатът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase