Снимка: БТА
fallback

Предстоят ви нелеки задачи - да се справите с отшумяващите ефекти на кризата, да въведете новите общоевропейски правила за регулацията на банковия сектор и отново да поемете най-присъщата си дейност - да трансформирате спестяванията във възможно най-добрите инвестиции.

Това заяви премиерът Пламен Орешарски пред представителите на банковия сектор, които се събраха на традиционния годишен коктейл, организиран от Асоциация на банките в България по случай празника на банкера - 6 декември.

Орешарски заяви, че изброените предизвикателства стоят и пред правителството и за справянето с тях банките ще имат подкрепата на кабинета, пише БТА.

Премиерът посочи, че в своята професионална кариера е бил непрекъснато свързан с банковото дело и че с много от представителите на банките е преминал заедно през трудности - икономически кризи, кредитната експанзия и финансовата криза от 2008 -2009 г.

Орешарски подчерта, че банките са водили благоразумна политика преди кризата и това е намалило ефектите от нея върху българската банкова система. Премиерът поздрави банкерите и им пожела успешна нова година.

Управителят на БНБ Иван Искров очерта перспективите пред банковия сектор през следващата година и прогнозира, че ще има нови предизвикателства, свързани с европейските банкови регулации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

П.Петров

преди 10 години

Горките банки ! Брюксел ще им налага регулации, да не могат да дерат по три кожи, само по една, искат да им разтурят картела. Орешарси и той се разтревожил дали ще има с какво да му плащат и ще помага.Освен, че маржа между лихвите по кредити и депозити е твърде голям в България, с разни таксички, зад които не стои никаква реална работа, банките го надуват още повече.Трябва да има задължително безлихвено предсрочно погасяване, фалит на физическите лица и закон определящ какви такси могат да имат банките и в какви граници..

33

Мистър Х

преди 10 години

Нееееее! само това не бива да става. Банките трябав да се одържавя. Прекалено моног ЧАСТНИ баник имаме които прокрават чужди интерис у нас, а от БНБ нищо не зависи. И най-лошото е че повечето са гръцики - Алфа Банк, корпоративна, Банка,си Банк, АгроБанк,....Била също е гръцка. Доскоро и нова ТВ беше гръцка. Гърците ни превзеха.

32

Анонимен

преди 10 години

***

fallback