Цветан Цветанов. Снимка: архив, БТА

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, който е и бивш вътрешен министър, заяви, че не е имал никаква информация напусналият парламентарната група депутат Георги Марков да е бил разследван в миналото.

По-рано днес главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че Марков е бил разследван за невнесено ДДС в размер на 138 000 лв.

"Не съм знаел", категоричен беше Цветанов. Той обясни, че за включване в листите всеки кандидат предоставя необходимите документи, че е с чисто съдебно минало.

Това, което правим ние в ГЕРБ, е за всеки един от тях да бъдат предоставени съответните документи, каза Цветанов. Той все още не е разговарял с Георги Марков.

Ексминистърът коментира и одита на Сметната палата в МВР за периода, в който той го оглавяваше. Цветанов не знаеше нищо и по темата за откритите нарушения и издаването на над 60 акта за тях.

Одитът констатира редица нарушения при обществените поръчки, за което са съставени актове на съответните заместник-министри на МВР и ръководители на структурни звена – юридически лица в системата на МВР. Отговорността за тези нарушения е тяхна, тъй като министърът на МВР им е делегирал правомощията си в областта на обществените поръчки.

Цветанов обаче видя позитивизъм в доклада. По негови думи нито едно от откритите нарушения не е нанесло вреда на държавния бюджет.

"Установява се, че няма злоупотреба с бюджета. Тези нарушения не са довели дотам", обясни ексминистърът.

По думите му първостепенните и второстепенните разпоредители в МВР са над сто. Аз издадох съответните заповеди за съответните пълномощия на зам.-министрите. Това, което сме се старали, е да има публичност, прозрачност и спазване на законите, заяви бившият министър.

Той отказа да коментира актовете и по друга причина - част от тях можело да бъдат обжалвани в съда.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase