Архив: Булфото

Пациентите ще имат правото да изберат държавата, в която желаят да получат здравните услуги, да заплати за тях, след което той може да потърси възстановяване на средствата от НЗОК.

Това стана, след като парламентът прие абсолютно единодушно на първо четете промени в Закона за здравето, като ратифицира европейска директива. На пациентите ще се възстановяват суми до размера на разходите, които биха били поети, ако той се е лекувал у нас.

Със законопроекта е въведена възможност за изискване на предварително разрешение за възстановяване на разходите за трансгранично здравно обслужване, а също така е предвидено основание за определянето на условия и ред за даване на предварително разрешение в съответствие с разпоредбите на директивата.

Предвижда се и създаването на национален регистър на пациентите с редки заболявания.

Условията и редът за регистриране на редките заболявания да се определят с Наредба на министъра на здравеопазването.

Законопроектът, който на практика се ползва с пълна подкрепа, защото представлява транспониране на европейска директива, все пак предизвика остри нападки в пленарната зала.

Бившият здравен министър Десислава Атанасова, сега депутат от ГЕРБ, сравни депутатите с влечуги. Тя обвини министъра на здравеопазването Таня Андреева, че седи в пленарна зала само за да присъства, а не взима думата.

"Очаквам присъствието й да бъде отразено и в стенограмата", заяде се Атанасова.

"Щях да приема вашето отношение, ако в 9 часа в залата имаше кворум, а не трябваше да чакам един час, за да чуя вашето отношение", заяви министър Таня Андреева.

Председателят на здравната комисия Нигяр Джафер също остро реагира на изказванията на Атанасова.

"Признавам, че със затихващ интерес следим вашите изяви тук", обърна се Джафер към Атанасова. Председателят на комисията обвини бившия здравен министър, че профанизира дебата и го вади от чисто професионалния дебат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase