Цветлин Йовчев Снимка: архив, БТА

Истинската самоличност на нападателя на 20-годишната Виктория Христова в центъра на София все още се установява. Това стана ясно от думите на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев по време на парламентарния контрол.

Салахедин бин Аладин е дал три пъти три различни самоличности. Пред Софийски градски съд той се е представил като Фудат Абдул Кадер. В момента като част от досъдебното приозводство се установява неговата самоличност, обясни Йовчев.

Около 80 процента от незаконните имигранти влизат без документи за самоличност. Над 2000 са променили първоначално декларираните си имена. Такива проблеми съществуват и в други страни. Според международните договори това не е достатъчно за отказ за получаване на статут, разясни Йовчев. По думите на вицепремиера в момента се правят промени в закона за бежанците, които да затегнат контрола, а в разпределителния център в Елхово се провеждат специализирани интервюта.

Още по темата
Изключително сериозно се отнасяме към всички рискове и заплахи за националната ни сигурност, заяви Йовчев. По негови думи нито една страна не може съвсем да реши проблема с установяването на самоличността.

Не е предвидено създаване на нови бежански лагери или ремонт на сгради с цел настаняване на други места освен в Телиш. Това стана ясно от думите на Цветлин Йовчев. Той отговори на въпрос на народния представител от "Атака" Любомир Владимиров. Йовчев уточни, че дори идеята за настаняване на бежанци в Телиш за момента е блокирана.

Възможно е с разширяване на капацитета на сега съществуващите да се приеме бежанският поток.

Твърде възможно е да не се наложи откриване на нови места за настаняване на бежанци. Всичко това зависи от обстановката, заяви Йовчев.

От "Атака" настояха да знаят подробности за случай с грабеж на младо момиче в т. нар. "арабския квартал" на София. Йовчев обаче нямаше подробности по случая.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase