Иван Данов. Снимка: архив, БТА

Министерството на инвестиционното проектиране ще покаже чрез пилотен проект как се извършва правилно саниране. На среща с кметове, представители на общинската администрация и на регионалните браншови организации от Благоевградска област, министър Иван Данов поискал местната власт да предложи подходяща сграда, която да се превърне в пилотен проект.

На работната среща в Гоце Делчев са били обсъдени промени в нормативната база, свързани с проектирането, строителството, геодезията и кадастъра, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

В продължилата близо три часа дискусия, Иван Данов е отбелязал, че въпреки бума в строителството, браншът през последните две десетилетия е бил неглижиран, в резултат на което в момента е неконкурентоспособен.

Като сериозни проблеми в проектирането той е очертал качеството му, неразбирането на процеса на управление на проектите, силно усложнената процедура за проектиране, фактът, че понякога проектът струва повече от изграждането на самия обект.

Според министър Данов, една от причините инвеститорите да избягват България, където данъчните условия са най-благоприятни, е непредвидимостта на сроковете на разрешителните режими по Закона за устройство на териториите /ЗУТ/. Затова сега се подготвят бързи промени, с които да се опростят процедурите, но решението е пълната подмяна на ЗУТ.

В сегашния си вид ЗУТ третира като равностойни по отношение на изискванията несъизмерими като обем и сложност строителни обекти. Подготвяните промени ще разделят в две категории обектите, за част от които ще има информационен режим, а за големите обекти ще се произнася квалифициран експертен съвет, е пояснил Данов.

За да помогне на строителния бизнес да се върне на чуждестранни пазари, правителството обмисля вариант за създаване на държавно строително предприятие, е съобщил министърът. Това се налага, тъй като нито една българска строителна компания няма капацитет да участва в търгове за големи обекти.

За изработването на Общите устройствени планове /ОУП/ за следващата година се предвидени 5 млн. лв. По думите на Данов ще се търси дофинансиране на процеса, за да може всички общини да направят навреме ОУП.

Той е предупредил кметовете да ускорят процедурата, защото без ОУП общините нямат право да издават строителни разрешения. Министър Данов се е ангажирал лично да съдейства за усвояване на средства за ОУП от бюджета за 2013 г. за общини като Банско, които имат готовност със задание и избран изпълнител.

Иван Данов е съобщил още, че процедурата за получаване на кадастрални скици ще бъде максимално опростена за гражданите чрез създаване на терминали на Агенцията по кадастър в офисите на Агенцията по вписванията и в почти всички общини.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase