Росен Плевнелиев Снимка: БТА
fallback

За саморегулация, регулация от държавата в медийната среда и за спазване на Етичния кодекс се обяви президентът Росен Плевнелиев на третата дискусия от инициативата „Диалог с гражданите“, инициирана от него.

Обективната, общественоангажирана журналистика е един от стълбовете на демокрацията. Медиите формират мнението на обществото и това е базата, на която гражданите определят отношението си към държавата и институциите, коментира държавният глава.  

Той цитира думи на третия президент на САЩ Томас Джеферсън, който е казал, че ако трябва да избира правителство без вестници или вестници без правителство, не би се колебал да избере второто.

Това показва силната роля на журналистиката и нейното обществено значение. Журналистиката може да е катализатор за развитие, но когато собствеността е непрозрачна и медиите са подвластни на политически и икономически интереси, а не на обществения, това подкопава доверието в тях, каза Плевнелиев.

Според него на пръв поглед медийната среда у нас е многообразна и независима, но се оказва, че за последните три години по показател „свобода на словото” сме паднали със 17 места по-надолу в класацията на „Репортери без граници”. 

Не е нужно международни наблюдатели да ни посочват проблемите, защото гражданите вече сами ги определиха, добави той.

По думите му медиите са четвърта власт и са независими, но това не означава, че не подлежат на критика.

"Независимостта на журналистиката не е ценност, когато словото й се използва за уронване на репутации, за очерняне и отстрелване на неудобни опоненти и чрез внушения и погазване на основната задача на медиите – да информират обективно, да посочат истината", коментира държавният глава, който припомня максимата на един от бившите редактори на британския вестник „Гардиън“ - Чарлз Скот: „Коментарът е свободен. Фактите са свещени. Гласът на опонента има право да бъде чут не по-малко, отколкото на приятеля“.

Според него собствениците на медии също си дават сметка, че този бизнес не е като всеки друг, защото е и бизнес с влияние.

"Медиите не са просто бизнес с информация, а средство за влияние. Частният монопол е по-опасен от държавния и заради това и за него трябва да важат добрите практики, настоя Плевнелиев. 

Той се обяви за прозрачност не само на издателската, но и на разпространителската дейност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

40

metro57

преди 10 години

ДАНС е сезирана. Почва от офшорките му. Търпение - скоро ще престане да се вихри.

39

Izvestniq

преди 10 години

Росен не разбра ли, че има достатъчно проблеми, които вълнуват българския народ в момента и не предприема нищо, за да ги реши? Той е този, който трябва да поеме инициативата, а е пасивен спрямо тях и не прави нищо. Иначе е тръгнал да се занимава с бежанците и парите, които ни отпуснаха за тях...

38

rumen221

преди 10 години

Лъжльо Офшорналиев,Знаеш ли по какво се различаваме от Европейците...:1. Хуманизъм... - по нашенски "човещина..."2. Соцална справедливост... - по нашенски "хорски срам"...За да разбереш разликата, прочети за:Човещина... - Що е то "Жизнен минимум" (351лв.) ..., Хорски срам... - Що е то "Социален минимум" (682лв.)..., А у нас 90% от хората живеят с по-малко париАко и след това имаш въпроси, ще ти струват пари....

fallback