Снимка: Булфото, архив
fallback

"Атака" поиска обратно Западните покрайнини и Струмица в декларация от парламентарната трибуна. Депутатът Андриан Асенов поиска думата по повод 94-тата годишнина от подписването на "унизителния за България Ньойски диктат".

Според "Атака" с този договор от страната ни са били откъснати територии, които до ден днешен са населени с хора с българско самосъзнание.

"Днес, 27 ноември, е един трагичен ден за българската история", заяви Асенов.

"Териториите, населени с хора с българско самосъзнание, намиращи се в пределите на днешните държави Сърбия и БЮР Македония следва да бъдат върнати обратно във владение на България", настоя още той.

По негови думи Сърбия и Македония не са правоприемници на Югославската република и „следователно Ньойският диктат няма сила спрямо Сърбия и БЮРМ и е недействителен по отношение на западните покрайнини и Струмица поради изчезването на държавата, с която е бил сключен. Това означава, че земите, откъснати от България по този договор, трябва да бъдат върнати в нейната територия“, заяви Асенов.

Според депутата освен това Ньойският договор не е легитимиран от България, както изисква Търновската конституция – с ратификация на ВНС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

54

Mangi4a

преди 10 години

България е уникална страна -- граничи от всички страни със собствените си територии.

53

Анонимен

преди 10 години

Ангола забранява исляма

52

sideroglu sejtan

преди 10 години

Ustrumca Makedonya olduğunu ve Ustrumca Makedonya şehir. Sideroglu, odi kaj turskite partneri da ti prevedat. Za ostanatite Bugari bratski, prijatelski i sdecen pozdrav od Skopje.

fallback