Снимка: Булфото, архив

"Атака" поиска обратно Западните покрайнини и Струмица в декларация от парламентарната трибуна. Депутатът Андриан Асенов поиска думата по повод 94-тата годишнина от подписването на "унизителния за България Ньойски диктат".

Според "Атака" с този договор от страната ни са били откъснати територии, които до ден днешен са населени с хора с българско самосъзнание.

"Днес, 27 ноември, е един трагичен ден за българската история", заяви Асенов.

"Териториите, населени с хора с българско самосъзнание, намиращи се в пределите на днешните държави Сърбия и БЮР Македония следва да бъдат върнати обратно във владение на България", настоя още той.

По негови думи Сърбия и Македония не са правоприемници на Югославската република и „следователно Ньойският диктат няма сила спрямо Сърбия и БЮРМ и е недействителен по отношение на западните покрайнини и Струмица поради изчезването на държавата, с която е бил сключен. Това означава, че земите, откъснати от България по този договор, трябва да бъдат върнати в нейната територия“, заяви Асенов.

Според депутата освен това Ньойският договор не е легитимиран от България, както изисква Търновската конституция – с ратификация на ВНС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase