АЕЦ "Козлодуй". Снимка: архив, Булфото
fallback

Засега е заявено финансиране за бъдещия 7-ми реактор на АЕЦ "Козлодуй" само с американски капитали, обави пред БНР енергийният министър Драгомир Стойнев.

По темата за финансирането на бъдещия проект с ядрен реактор от Westinghouse, министърът беше категоричен, че той е водил преговори само с американската "Ексимбанк".

Oще по темата

По думите му ядреното гориво за новия блок ще идва от фирмата производител, за да може реакторът да работи максимално добре.

"Това по никакъв начин няма да попречи 5-ти и 6-ти блокове в "Козлодуй" да продължат да работят с руско ядрено гориво, каза още Стойнев.

"Уверявам ви, чувствам се много спокоен във всичките ни преговори, било то с американците, било то с руснаците, знаейки, че работя за националните интереси", посочи той.

Драгомир Стойнев бе категоричен, че ще отстоява българския национален интерес и по време на всички бъдещи преговори.

Министърът каза още, че от "Дженеръл електрик" са изразили желание към изграждане на два нови блока - 9-ти и 10-ти на площадката на ТЕЦ "Марица Изток" 2.

"Получавайки покана от Съвета за национална сигурност на САЩ, като министър на икономиката, който за първи път е поканен на такава среща, за мен лично, ясно показва желанието на САЩ за бъдещи конкретни взаимоотношения в икономическата сфера", категоричен бе той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

63

Анонимен

преди 10 години

Kомунетата пак много лъжат. Или искат да намалят напрежението с този американски реактор , като междувременно ни заробят и с АЕЦ Белене. Стар комунистически номер- "купуваш си романа "Граф Монте Кристо" само в комплект с повеста "Овчарчето Калитко". Или ще поставят невъзможнина условия на Уестингхаус , ще прекратят преговорите по "тяхна вина" и ще си отворят пак пътя към АЕЦ Белене.

62

Наивник

преди 10 години

Има си хас в последна сметка Драгомир Стойнев да се окаже патриот?

61

st

преди 10 години

До Анонимен Донесе ти мн комунизмът ама вече го няма край и няма да го има кой да дава без да връщаш така че.

fallback