Корнелия Нинова. Снимка: архив, БТА
fallback

Въвеждането на необлагаем минимум щеше да бъде несправедлива мярка, защото ще обхване всички – и хората с високи доходи, а ние искахме да помогнем на най-бедните, заяви депутатът от „Коалиция за България” Корнелия Нинова в ефира на БНТ.

По този начин тя обясни решението за връщането на данък общ доход за хората, които получават минимална работна заплата. Нинова отхвърли опасенията, че тази мярка ще увеличи сивата икономика, защото ще има сериозен контрол от страна на Инспекцията по труда.

Депутатът припомни, че за нерегистриране на трудовите договори или неверни данни в тях работодателите се наказват с глоби, достигащи 15 хил. лева. Тя призова още работещите да не крият доходи и да не се съгласяват да бъдат осигурявани на минимална заплата, защото ще получават ниски пенсии.

Нинова обаче не можа да отговори каква ще бъде мотивацията за това действие, при положение че правилата в пенсионната система се променят толкова често.

„Червеният” депутат изчисли, че социалните мерки на правителството ще засегнат 3,5 млн. българи – млади хора, майки, хора в неравностойно положение, пенсионери и хора с ниски доходи. Средствата за тези социални разходи ще дойдат от ръста на икономиката, заложен в размер на 1,8%, а не от заеми, убедена е Нинова.

Припомняме, че вчера в бюджетната комисия на Народното събрание на второ четене премина бюджетът на Държавното обществено осигуряване. От дебатите стана ясно, че не са заложени всички социални обещания на управляващите и не е ясно откъде могат да дойдат средства за тях.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

67

другарки и другари

преди 10 години

Когато един човек работи повече - получава повече.Ако мислите, че този човек е престъпник - вкарайте го в затвора.Уви!Вие искате да паразитирате в/у него и той да ви работи само защото сте търтеи и евтини избиратели на комунистическата банда!Дори и при сегашния данък едни плащат с пъти повече от други, но защо?!Щом някой плаща повече данъци, защо гласът му на избори е равен с този, който паразитира?!Този който плаща, какво повече получава срещу труда и парите си от държавата?!

66

Анонимен

преди 10 години

Необлагаем минимум за всички справедливо е другарко Ниниова също така справедливо е чевените олигарси да плащат за спечелените милиончета 40% - 50% а не както сега 10 И оправдания че щело да има сива икономика невървят тези които укриват милиони данъци от демократичния запад влизат в затвора а в червен Китай ги разстрелват в България нищо не им правят

65

Анонимен

преди 10 години

Проблема е че трябва да се премахне плоския данък и да се въведе подоходна скала на облагането но на червената олигархия монополите енергодружества банки търговски вериги не им изнася и така се изнася капитал от България парите ни отиват в за яхти самолети имоти в чужбина и сметки в швейцарски банки . Плоския данък е колониален данък и никъде в цивилизования свят го няма . Бедните ще духат супата докато мафията БСП / ГЕРБ ви управлява ще раздухват омразата и ше ви разделят за ви владеят

fallback