Корнелия Нинова. Снимка: архив, БТА

Въвеждането на необлагаем минимум щеше да бъде несправедлива мярка, защото ще обхване всички – и хората с високи доходи, а ние искахме да помогнем на най-бедните, заяви депутатът от „Коалиция за България” Корнелия Нинова в ефира на БНТ.

По този начин тя обясни решението за връщането на данък общ доход за хората, които получават минимална работна заплата. Нинова отхвърли опасенията, че тази мярка ще увеличи сивата икономика, защото ще има сериозен контрол от страна на Инспекцията по труда.

Депутатът припомни, че за нерегистриране на трудовите договори или неверни данни в тях работодателите се наказват с глоби, достигащи 15 хил. лева. Тя призова още работещите да не крият доходи и да не се съгласяват да бъдат осигурявани на минимална заплата, защото ще получават ниски пенсии.

Нинова обаче не можа да отговори каква ще бъде мотивацията за това действие, при положение че правилата в пенсионната система се променят толкова често.

„Червеният” депутат изчисли, че социалните мерки на правителството ще засегнат 3,5 млн. българи – млади хора, майки, хора в неравностойно положение, пенсионери и хора с ниски доходи. Средствата за тези социални разходи ще дойдат от ръста на икономиката, заложен в размер на 1,8%, а не от заеми, убедена е Нинова.

Припомняме, че вчера в бюджетната комисия на Народното събрание на второ четене премина бюджетът на Държавното обществено осигуряване. От дебатите стана ясно, че не са заложени всички социални обещания на управляващите и не е ясно откъде могат да дойдат средства за тях.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase