Снимка: БулФото-архив

Комисията по бюджет и финанси към Народното събрание обсъди на второ четене бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за следващата година. По време на заседанието стана ясно, че в него не са вписани разходите за някои от социалните мерки на правителството.

Не е направена оценка колко ще струват промените в Кодекса за социално осигуряване (КСО), даващи възможността на осиновителите на дете между 2 и 5 години да ползват едногодишен отпуск за отглеждане на дете, посочи Светлана Ангелова от ГЕРБ.

Оценка на тази мярка не е правена от НОИ, съответно сумите не са предвидени в бюджета на ДОО, обясни представител на института. Той допълни, че изчисления за другите ангажименти има, но и някои от тях не са включени в бюджета на общественото осигуряване.

Става въпрос за около 35 млн. лева за гъвкавото пенсиониране и още 2,5 млн. лева, ако бъде прието предложението военните да се пенсионират по-рано.

Това означава, че дефицитът в бюджета на ДОО ще расте през следващата година, разтълкуваха от ГЕРБ.
По време на гласуването на бюджета не бяха приети забележките на ГЕРБ, внесени от депутата Светлана Ангелова.

Предложенията на бившите управляващи са за намаляване на разходната част с 45,5 млн. лева от фонд „Пенсии“, тъй като ГЕРБ са против замразяването на възрастта за пенсиониране. Мярката на правителството ще коства именно 45,5 млн. лева, сочат разчетите в бюджета.

От ГЕРБ предложиха увеличение на разходната част за социално подпомагане – с 26,3 млн. лева. От тях 5 млн. лева ще отидат за профилактика и рехабилитация, а 21,3 млн. лева – за фонд „Безработица“, тъй като предлагат увеличаването на минималния размер на обезщетенията за безработица от 7,20 лева до 9 лева на ден.

Мотивите за увеличението на обезщетенията за безработица е, че получаващите ги догодина ще получават средства под линията на бедността. Представителят на Националния осигурителен институт допълни, че дневното обезщетение е променяно за последно през 2010 година. Увеличението ще засегне 57 хил. безработни.

От бюджетната комисия отхвърлиха предложението на ГЕРБ, след като деветима депутати гласуваха против. Седем народни представители подкрепиха идеята, а един се въздържа.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase