Снимка: Булфото

Забрана за дискриминация на транссексуланите хора, т.е. на хора, които са сменили пола си, ще бъде въведена у нас. Тя следва от промени в Закона за защита от дискриминация, които трябва да бъдат приети до края на годината заради изискване на евродиректива, пише в. "Труд".

Според сегашните закони в страната ни е забранено различното третиране на хората заради пола им, но за първи път се регламентира, че тази защита се отнася и за тези, които са го сменили. У нас няма писани правила за това какво се случва, ако мъжът стане жена или обратното.

Настоящият регламент изисква в тези случаи човек да смени документите си за самоличност, а признанието, че някой вече е представител на отсрещния пол, става с решение на съда. 

В момента няма регламент и затова дали след това мъжът, например, остава баща на децата си и съпруг на жена си, след като еднополовите бракове са недопустими, отбелязва още изданието.

Друга промяна в закона ще засегне всички жертви на дискриминация. С нея се обръща тежестта на доказване и вече не пострадалият от различно третиране ще доказва, че с него са се държали по недопустим начин. В закона се записва, че е достатъчно той да представи факти, по които може да се предположи, че има дискриминация. А след това става задача на "насилника" да докаже, че не е третирал различно жалбоподателя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase