Снимка: архив, Булфото

Левицата ще предложи намаляване на срока за изчисляване на обезщетението за майчинство - от 24 на 18 месеца.

Това ще стане с поправка в преходните и заключителни разпоредби на Закона за бюджета за догодина, поясни шефката на социалната комисия в НС Корнелия Нинова.

Тя припомни, че по време на управлението на тройната коалиция този срок е бил 12 месеца, а ГЕРБ са го удължили на 24 месеца, като по този начин са ограничили кръгът на майките и размерът на обезщетението.

"Ние сега ще го намалим. Тази мярка ще важи за майки, които ще получат това право от 1 януари 2014 нататък", каза още Нинова, която поясни, че законите нямат обратна сила и няма да важи със задна дата.

Тя пресметна обаче, че това означава увеличаване на майчинството средно с около 12 лева.

Днес Корнелия Нинова се похвали, че още с първия бюджет БСП изпълнява предизборните си обещания в социалната сфера, поети пред избиратели им.

Лявата депутатка подчерта, че заложените политики в бюджета за догодина ще подкрепят 3 млн. българи, които ще получат социални помощи или пък увеличение на доходите.

"Бюджетът става още по-социален между първо и второ четене по отношение на връщането на данъка на доходите на хората с размер на доходите до 340 лв. Тази стъпка ще струва на правителството и хазната около 150 млн. лв. годишно. Тези пари ще останат като разполагаем доход и ще разчитаме, че това ще е още една стъпка, освен като социална политика, а също и като политика за увеличаване на потреблението", каза още Нинова.

По думите й това е първа стъпка към прогресивно подоходно облагане.

"Освобождаването на най-ниските доходи от данъци е точно първа стъпка, защото в едно прогресивно подоходно облагане се предвижда точно това - най-ниските доходи - без данък, средните - с една скала на облагане, а по-високите - с друга. Тоест, изпълняваме и единственият може би ангажимент от предизборната си програма, който не беше заложен в Бюджет 2014", заключи Корнелия Нинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase