Снимка: flickr

Хората, които получават каквито и да било доходи над минималната работна заплата, няма да могат да ползват новото данъчно облекчение, което правителството обмисля, обясни социалният министър Хасан Адемов.

През 2015 година внесените данък общ доход за 2014 година ще бъде възстановен само на хора с доходи до 340 лева.

"Тези, които получават доходи до 340 лева, са 462 000 души по данни на НОИ и НСИ", пресметна министърът.

Още по темата
По-рано днес премиерът Пламен Орешарски заяви, че мярката на правителството ще засегне 200 000 души. Адемов обаче внесе повече яснота откъде идва разминаването в данните на двамата.

Той уточни, че хората, които получават минимална работна заплата, са 200 000 души, но като се прибавят към тях и гражданите, чийто общ доход също е до 340 лева, се стига до тази бройка от 462 000 души.

"Има хора, които се осигуряват на шест часа, други – на четири", поясни сметките Адемов.

"Ако приложим мярката при всички тези български граждани, ще бъдат необходими 150 млн. лева. Това не са окончателните числа", предупреди обаче той.

Министърът се спря и на друга актуална тема – проблемите в Агенцията по заетостта и критиките на Брюксел към работата в звеното.

"Има проблеми в комуникацията на Агенцията по заетостта, в обслужването на бенефициентите, има проблеми с модернизирането на публичните служби по заетост", каза социалният министър.

По-рано днес БНР съобщи, че именно поради тези причини изпълнителният директор на агенцията Камелия Лозанова ще бъде освободена от длъжност. Засега освобождаването й не е оповестено официално от правителствената пресслужба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase