Пламен Оршарски. Снимка: БТА

Стремим се да освобождаваме администрацията от политически пристрастни фигури, заяви премиерът Пламен Орешарски на среща с представители на граждански и неправителствени организации.

Тема на шестата по ред среща в Министерския съвет бяха образованието и здравеопазването. В началото обаче гостите на Орешарски поискаха отговори на поставени в миналото въпроси.

Иван Стамболиев, представител на Националния форум "Обединение", попита дали все още заемат постовете си "представители на различни държавни агенции, които финансират протестните действия, някои от тях явно".

"Стремим се да подбираме най-добри кадри, сигурно невинаги успяваме", отвърна му премиерът.

"Досега има няколко случая, за които обществото разбра, че са или преки участници в събитията пред тази сграда (МС – бел. ред.), все още на държавна длъжност, или други, за които има оперативни данни, затова ще се въздържа от имена, тъй като не е хубаво непотвърдена докрай информация да се изнася публично", допълни той.

Орешарски заяви, че правителството се стреми да се освобождава от такива хора.

"За мен саботирането на дейност на което и да е ведомство, не е най-добрият начин да служи всеки държавен служител на държавата си, мисля, че той прави обратното в такива случаи", аргументира се министър-председателят.

Пламен Орешарски беше попитан още "нормално ли е в центъра на София граждански патрули от националисти да спират мирни граждани, да проверяват документите им и да твърдят, че СДВР им е разрешило".

"Не е нормално, разбира се. СДВР не им е разрешило, такива проверки съм разпоредил на самото СДВР да прави от 2 седмици", поясни премиерът.

Орешарски заяви, че не е информиран, че това се случва, но ще обърне внимание на полицията да проверява за такива "квази-патрули".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase