Снимка: Bulgaria On Air

ЕС продължава да има неясна политика за съдействието с Турция по решение на проблема със сирийските бежанци. Това каза в ефира на Bulgaria On Air Тихомир Безлов, експерт по сигурността в Центъра за изследване на демокрацията

„Това, което наблюдавахме през август - устойчиво покачване на сирийците в страната, е резултат от действията на Грция, която успя да ограничи рязко нелегалните имигранти да преминават границите й. Въпросът е какво ще се случи със сегашната криза. 95% от всякакви бъдещи действия зависят от Турция“, коментира той.

По думите му са необходими по-бързи действия, защото в Европа обсъждат проблема на България, но в същото време продължават да влизат нелегални имигранти.

„Тяхната цел не е България. Ние не можем да предложим работа и прехрана на тези хора, те не искат да са тук, а да отидат в по-богатите страни“, каза още той. Безлов посочи анализ на икономист, според който Сирия е толкова по-бедна от България, колкото България от Англия.

Във връзка с нарастващото чувство на  ксенофобия в страната Безлов обясни, че още в началото на цялата бежанска вълна се е знаело, че ще има такива проблеми с ксенофобското говорене и непоносимост към бежанците: „Има го в Гърция, има го и в Европа“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase