Владимир Каролев. Снимка: архив Булфото

През миналата седмица се разрази един от най-сериозните политически скандали в последно време - обвинения за пране на пари, повдигнати срещу Христо Бисеров. Днес Владимир Каролев обясни пред „Нова телевизия”, че тези суми могат да идват от сделки за приватизация.

Икономистът обясни и откъде обикновено могат да идват подобни суми. 

Един от течовете са именно пари от нагласени сделки за приватизация и търгове за обществени поръчки. „Второ перо са подкупи за назначения в държавната администрация”, обясни още Каролев. Според него суми идват и от „съдействие” на политиците да решат някакъв съдебен проблем.

Каролев е категоричен, че при липсата на прозрачна съдебна система е възможно да се стигне до натиск от страна на политици.

Обикновено парите се получават или в брой или се превеждат в офшорни или анонимни сметки в чужбина. За да не бъдат проследени с тях се купуват имоти, дялове в компании или просто се харчат, допълни още икономистът.

„Подозирам, че парите на Христо Бисеров идват от работническо-мениджърската приватизация и след това рециклирани във фотоволтаици”, коментира Каролев и допълни, че близки на политика имат дялове в 12 фотоволтаични централи.

Според него работническо-мениджърската приватизация е била един от познатите начини за финансиране на политици. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase