Изрисуваният паметник. Снимка: Facebook

В БСП се възмутиха от действията на протестиращи, сред които и блогърът Асен Генов, които днес рано сутринта боядисаха паметника на „Позитано“ в розово. Те бяха задържани от полицията за 24 часа заради това.

"Червеният“ депутат Антон Кутев беше категоричен, че не приема тези действия като форма на протест. „Ние като общество трябва да реагираме. За мен тази скулптура е културна ценност“, категоричен бе той.

Кутев, който е завършил Националната художествена академия, направи преглед на личността на автора на паметника професор Любомир Далчев. Той е автор на паметника на Климент Охридски до Народното събрание и на Гоце Делчев в Скопие.

Още по темата

По думите на Кутев Далчев е дисидент, роден в началото на века и е започва дейността си доста преди 1944. „Преди 1944 той вече е световноизвестен“, каза Кутев. Според червения депутат скулпторът отива в САЩ, където създава други популярни творби.

„Бих искал Асен Генов да постигне в живота си една стотна от това, което е постигнал Любомир Далчев“, заяви още Антон Кутев. По думите му Далчев е автор надхвърлил рамката на социалистическа България и България като цяло.

Малко по-късно друг депутат, но от ГЕРБ, коментира темата. Известният скулптор Вежди Рашидов коментира постъпката на Генов. „Той обясни, че ако негова творба бъде изрисувана, той би я откупил обратно и не би я дал повече“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase