Посланик Чавдар Николов. Снимка: МВнР
fallback

Мандатът на посланика ни в Бразилия Чавдар Николов ще бъде предсрочно прекратен.

Това е дисциплинарното наказание, което налага министърът на външните работи Кристиан Вигенин, след като се е запознал с протоколите от изслушванията на Дисциплинарния съвет на МВнР и събраните доказателства по случая "Гълъбин Боевски".

Oще по темата
От Външно допълват, че действията на посланика ни по процедурата по експулсиране на Боевски представляват нарушение на Закона за държавния служител – неизпълнение на служебни задължения.

От ведомството на Вигенин поясняват, че нарушенията на Николов са две – не е уведомил предварително МВнР за основанието, поради което Боевски е оневинен, и времето, когато щангистът ни ще се прибере в България.

От друга страна, дипломатът ни не е сигнализирал и други държавни органи и институции, които имат пряко отношение към случая "Боевски" – прокуратурата и Министерството на правосъдието.

Като аргумент за прекратения мандат на Николов се сочи и това, че поведението му по казуса е довело до намаляване на общественото доверие в Министерството на външните работи, сред чиито основни функции е да защитава правата и интересите на българската държава и на българските граждани и юридически лица в чужбина.

Въз основа на това от Външно министерство заявяват, че министър Вигенин ще инициира приемането на правителствено решение с предложение до президента за издаването на указ за освобождаване на Чавдар Николов от длъжността извънреден и пълномощен посланик на Република България във Федеративна република Бразилия.

Dnes.bg припомня, че Гълъбин Боевски, който бе задържан през октомври 2011 г. и осъден на две инстанции на 9 години затвор, се прибра в България на 23 октомври, което изненада всички институции у нас. Оказа се, че Бразилия е взела "суверенно решение" за щангиста като "израз на хуманно отношение" към затворника.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

47

Snorky

преди 10 години

Тия мързеливци наречени "посланици" са отвратителни ***, които нищо не вършат.

46

www

преди 10 години

При кой посланик освободиха наркодилъра Гълъбин Боевски е ясно. Ясно е и как го освободиха. Но при кой посланик го задържаха? Това също е важно, но някак си остава неясно.

45

Черен Петър

преди 10 години

До какво води един скъсан куфар преди полет?Или нагоре, или надолу.

fallback