Снимка: архив, Булфото

Около 15 млн. лв. ще са загубите за бюджета от намаляването на данъка върху лихвите от депозитите с 2% от следващата година, заяви зам.-министърът на финансите Людмила Петкова.

Днес парламентът прие на второ четене промените в Закона за доходите на физическите лица. Те предвиждат "данък лихва" да пада постепенно с по два процента на година, докато отпадне напълно.

Зам.-министърът коментира и приходите, които е донесъл в държавния бюджет налогът, въведен от бившия финансов министър Симеон Дянков.

Още по темата

Първоначално за тази година беше направен разчет приходът от данъка върху лихвите от депозити да е 132 млн. лв., но всъщност изпълнението в приходната част показва, че няма да бъде толкова, обясни Петкова. Според зам.-финансовия министър може да се очакват постъпления между 80 и 90 млн. лв.

България чака отговор от Европейската комисия за акциза върху метана преди 1 декември, стана ясно още от думите на зам.-министъра.

Страната ни е поискала от ЕК да не променя до 2020 г. настоящия акциз върху метана, ползван за моторно гориво. Ако искането бъде уважено, ставката за 1 кг метан ще се запази на сегашното ниво от 4 стотинки. При отказ на ЕК обаче акцизът ще трябва да се увеличи на 25 стотинки за килограм от 2014 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase