Снимка: архив, БTA

Парламентът създаде Временна анкетна комисия за проверка и установяване на всички случаи на грубо партизирано кадруване в държавната администрация и в други държавни структури и предприятия, извършено в периода август 2009 – март 2013 г.

ГЕРБ предложи срокът, който ще разследва комисията, да се удължи до октомври 2013 година. Това обаче беше отхвърлено. Два месеца ще действа временната анкетна комисия, неин председател стана Таско Ерменков от левицата.

Близо три часа продължиха дебатите по темата. Депутатите стигаха до крайни изявления, намесиха в темата семействата си, размахваха папки с назначения, подвикваха от място и избухваха постоянно. Дебатите се затлачиха в поредици от лични обяснения.

Особено краен в изказването си беше Йордан Цонев от ДПС. Думите му бяха предизвикани от поредица изказвания относно освободения няколко часа след като беше назначен зам.-министър на вътрешните работи Иван Иванов.

Цонев се "нахвърли" върху отсъстващия от пленарната зала лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

Още по темата
Той е мутра. Казвам го от тази трибуна и изобщо не се притеснявам. Вие говорите за едно момче, което няколко месеца е продавало застраховки за СИК. А основателят на СИК Бойко Борисов?, запита той.

Вие ми говорите за назначения на физкултурници, а че държавата господин Цветанов я управлява с физкултурното си образование четири години?, ядоса се още повече Цонев. 

Да защити лидера на ГЕРБ и себе си думата взе Цветан Цветанов. Биографията ми е публично достъпна. Имам 30 години трудов стаж, заяви Цветанов и припомни цялото си образование.

Днешният дебат, който водим тук, е недопустим. Минахме всякакви възможни граници на толерантност и уважение един към друг. От името на ПГ на ГЕРБ се извинявам на всички, които се почувстваха лично засегнати. Аз съм бил много пъти много краен. Нека не преминаваме границата на невъзможност да си общуваме по важни теми. Има законопроекти, по които трябва да постигнем политически консенсус, заяви Цветан Цветанов.

Кирил Добрев от левицата пък го обвини, че говори така едва след като е натикан в ъгъла. Мен никой не може да ме натика в ъгъла, отговори му обаче Цветанов.

Лидерът на ДПС Лютви Местан също взе думата, като направи изказване доста късно. Отсъствието му от дебатите в ранната им фаза предизвика недоволството на Цветомир Михов. Той попита депутатите защо Местан го няма да защити идеята за създаване на комисията. Ще ви кажа защо – няма очи, защото назначи любовницата си за министър, отсече Михов.

По-късно лидерът на ДПС напряви дълга ретроспекция на „метлите“, през които е преминала администрацията.

Изредиха се различни цветове на метлите през различните периоди, с едно малко изключение – 2001 г. с идването на власт на НДСВ, на Царя, предвид на по-особената култура, която носи този човек, България не изживя поредната метла, този път с жълт цвят. В периода 2005 – 2009 г. метла не беше възможна, заяви Местан, като припомни, че НДСВ е била коалиционен партньор на ДПС и БСП.

Той обаче беше категоричен, че през 2009 г. е започнала безпрецедентна чистка в администрацията. По негови думи от ГЕРБ са смесили недопустимо функциите на партията и държавата и са изгладили структурата си на база държавната администрация.

Красимир Янков от левицата призова наяве да излязат всички спорни назначения на предишното правителство. Не се страхувайте, колеги. Истината ще ви освободи, обърна се той към ГЕРБ.

Кой влизаше по къщите и организираше акции? Кой направи така, че държавата да е в окаяно състояние? Искам да ви попитам нямате ли поне малко срам от това, което се случи?
С това притеснение вие показване, че има какво да криете, обърна се Борислав Гуцанов от БСП към ГЕРБ.

В дебата се чу и въпросът: „Кой предложи Пеевски?“ Той прозвуча от устата на ГЕРБ. Мнозинството веднага им контрира, че така и не се е разбрало кой е предложил Калина Илиева за председател на фонд „Земеделие“. От „Атака“ пък поискаха ревизията на предишните управления да стане практика.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase