Зинаида Златанова Снимка: БТА

Едностранно удължаване на мораториума за продажба на земя на граждани на ЕС и на европейското икономическо пространство означава нарушение на договора за присъединяване на България към ЕС с всички юридически последствия. Това заяви вицепремиерът и правосъден министър Зинаида Златанова, която днес представи на Министерския съвет възложения й от премиера доклад след решението на НС.

Според анализа на Златанова в решението на депутатите не се дава мандат за денонсиране на договора ни за членство с ЕС и за започване на нови преговори за съставяне на нов договор.

Вицепремиерът обаче смята, че парламентът е имал предвид граждани и юридически лица на трети страни, тоест извън ЕС, за които и към момента има забрана да купуват българска земя. 

На въпрос защо смята така, Златанова заяви, че българските народни представители са "добре запознати и са прочели договора за присъединяване на България към ЕС".

Нямам ни най-малката амбиция, намерение или самочувствие да се изказвам дали едно решение на НС е конституционносъобразно, уточни тя.

Граждани на трети страни могат да придобият право да купуват земя у нас при условията на ратифициран международен договор. Такива договори към момента няма. 

Считаме, че искането на НС за въвеждане на забрана или мораториум в частта спрямо чужденци и техните юридически лица от трети страни извън ЕС е изпълнено от настоящото законодателство, каза Златанова.

Министерският съвет може да поиска тълкуване от Конституционния съд, напомни вицепремиерът, но уточни, че "следващите дни ще покажат как ще се развие ситуацията".

Тя напомни още, че Министерският съвет по Конституция не разполага с правен инструментариум да налага мораториум, а това може да направи НС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase