Снимка: БТА, архив

Много е опасно да се опитвате да противопоставите българските граждани на бежанците, заяви от парламентарната трибуна вицепремиерът и МВР шеф Цветлин Йовчев.

Думите му дойдоха по повод изказване на депутата от „Атака“ Димитър Димов.

Той попита защо на бежанците са осигурени средства да стоят на топло, а българските пенсионери ще зимуват на студено. Димов поиска да знае откъде са взети средства за „пришълците“ и защо парите не отиват при българи.

Йовчев реагира спокойно, но твърдо се противопостави на тезата на Димов.

Дълбоко не споделям вашето отношение и вашето мнение по този въпрос, категоричен бе вицепремиерът.
По негови думи се рискува да се отвори дълбока рана в обществото, която дълго няма да се затвори. Според Йовчев наслагването на такива настроения много трудно ще се преодолее.

Тези думи доведоха до остри изказвания в зала от място от страна на депутати на „Атака“ и подвиквания. Димов излезе и на доста висок тон обяви, че вицепремиерите не могат да държат лекции като университетски преподаватели на народните представители.

Още по темата
От поредицата въпроси и отговори стана ясно, че държавата не предвижда изграждане на нови сгради за бежанци.

„Мога да ви уверя, че в момента не се предвижда строителство“, заяви той.

По негови думи ще продължат да се търсят имоти, отпаднали от необходимост, които могат да се преустроят. Ремонтите се извършват със средства от МВР и Държавна агенция за бежанците.

По официална информация на МВР бежанците в България настанени по центрове са 7496 към вчерашна дата.
620 лица, които незаконно са преминали границата, се намират в ареста.

От началото на годината досега 8128  граждани на трети страни са преминали българо-турска граница. 5000 от тях са от Сирия, 1000 – от Афганистан, 400 пък идват от Палестина и Алжир. 250 души са пристигнали у нас от Мали.

От отговорите на Йовчев стана ясно, че МВР прави всичко възможно да се минимизират рисковете за сигурността ни, макар че 80 на сто от пристигащите у нас бежанци са без документи.

Провеждат се интервюта с емигрантите. От тях се снемат и биометрични данни.Така се прави обстойна и цялостна проверка, подчерта Цветлин Йовчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase