Сергей Станишев. Снимка: Impact Press Group
fallback

През следващата седмица левицата ще предложи на Народното събрание проектозакон, свързан с продажбата на българска земя на граждани от ЕС, обяви пред български журналисти в Брюксел лидерът на БСП Сергей Станишев.

Той поясни, че се предлага например изискването за уседналост в България в срок от пет години за граждани на ЕС, за да станат собственици на българска земя.

Oще по темата

"Вярвам, че следващата седмица този законопроект ще може да бъде внесен", заяви Станишев и изрази увереността си, че техният проект е съобразен с опита на другите държави в ЕС.

Той определи удължаването на мораториума от парламента преди дни като емоционално гласуване, а не рационално търсене на решение на въпрос, който засяга и вълнува българските граждани.

"През 2010 г. беше моментът, когато България, ако желаеше, трябваше да постави въпроса за удължаване на този мораториум", коментира Станишев и отбеляза, че според Конституцията граждани от държави извън ЕС не могат да купуват българска земя.

Според него повечето земеделци у нас се вълнуват от купуването на земя от неевропейски граждани, а не от германци и холандци.

"Депутатите искаха да покажат отношение и загриженост, но този акт на парламента не е работещ. Той е в противоречие с Конституцията, както и с договора за членство на България в ЕС", категоричен бе лидерът на столетницата.

По думите му не е реалистично изобщо да се поставя въпросът за преразглеждането на договора ни за членство в ЕС.

"Когато се отвори този процес, това означава да бъде получено одобрението на 27 държави", пресметна той.

Сергей Станишев каза още, че днес ще постави пред държавните и правителствените ръководители от ПЕС въпроса за бежанците у нас.

"Не е достатъчно Европейският съвет само да изрази съчувствие към гибелта на мигрантите край Лампедуза, трябва да бъде показана реалната солидарност на ЕС със страните, подложени на бежански поток. В България положението се усложнява с дни, както в Италия, Гърция и Малта. Очакваме конкретни действия и подкрепа от европейските институции, ще поставя този въпрос много настоятелно, това не е просто проблем на една държава", заключи  лидерът на БСП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

Претория - ЮАР

преди 10 години

До rumen221А бе Румене, не разбра ли, че суверенитет няма да има. Времето на националните държави изтече. Ще бъдем част от федерална Европа. Това е. И това е добре за обикновените хора, понеже ограничава националните ***, които са на власт. Ако не бяхме в ЕС, щяхме да сме по-зле от Молдова и Узбекистан! Извън ЕС сме трети свят като централна Африка. Това е. Прави си изводите. Национализма се подкрепя от под 10% от избирателите. Останалите 90% не са *** и знаят какво искат.

27

222

преди 10 години

Лалугера Станишев как си е подал муцунката на снимката!

26

rumen221

преди 10 години

Договора с Е.С.Включва отстъпването на НАРОДЕН СУВЕРЕНИТЕТ, не е утвърден с референдум и затова е НИЩОЖЕН!К-яЧл. 1. (1) България е република с парламентарно управление. (2) ЦЯЛАТА ДЪРЖАВНА ВЛАСТ ПРОИЗТИЧА ОТ НАРОДА. Тя се осъществява от него НЕПОСРЕДСТВЕНО и чрез органите, предвидени в тази Конституция.(3) Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция (ПАРЛАМЕНТА Е САМО ДЪРЖАВНА ИНСТИТУЦИЯ) или отделна личност (ПРЕЗИДЕНТА) не може да си присвоява осъществяването на НАРОДНИЯ СУВЕРЕНИТЕТ..

fallback